Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

43 rmi buitenzijde 2De dichtst wonende parochianen van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle zijn ontegensprekelijk de bewoners van het WZC Milsenhof.

In het precoronatijdperk kwamen een aantal bewoners trouw naar de zondagsviering. De ene nog zelfstandig, de andere werd met de rolstoel opgehaald door iemand van ons team.

Maar ruim 30 bewoners rollend naar de kerk brengen tegen de deadline van 10 u…dat is te hoog gegrepen. Vele jaren geleden is daarvoor een waardevolle oplossing gevonden: het communieteam. Elke zondag deden we beurtelings onze ‘ronde’ . Het was veel meer dan gewoon ‘ de communie brengen’. Samen een stukje van de viering volgen op de TV, samen bidden, luisteren naar verhalen uit een ontroerend ver verleden of eventjes babbelen over het wel en wee van de wereld buiten het Milsenhof. Gaandeweg leerden we elkaar goed kennen en werden we vrienden. Een bezoek aan Milsenhof is telkens weer een zalige zondag, een zalige hoogdag! Het doet zowel ons als de bewoners enorm veel deugd, omdat het over delen gaat : delen van een geloofsmoment, delen van vriendschap en warme aandacht. 

IMG 20180927 WA0004Onze mede-parochiane Gerda De Mulder is secretaris van de vzw IMPORE die een vijftal projecten heeft lopen in Rwanda. Het gaat om:

1) 'Chez Marraine': een tijdelijke opvang van kinderen jonger dan vijf jaar, ook van moeders met hun baby in crisissituaties en met een sociale crèche,

2) opvolging van prematuur geboren baby's, na ontslag uit het ziekenhuis,

3) associaties van moeders met ondervoede kinderen,

4) een lagere school (+ duizend leerlingen) met aandacht voor leerachterstand en ondervoeding,

5) samenwerking met de gezondheidscentra.

Gerda is dankbaar dat op 16 augustus 2020 de omhaling in onze kerk tijdens de viering van het feest van O.L. Vrouw Tenhemelopgenomen ten goede kwam van de projecten van IMPORE. Zij brengt verslag van haar recente reis naar Rwanda. Meer info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

"Op 8 maart trok ik terug naar Rwanda, met een valies vol babynestjes gebreid door lieve dames van de parochie! Het is avond als  het vliegtuig uitbolt op de tarmac van Kigali, voor de vierde keer zet ik voet op Rwandese bodem. Na een grondige ondervraging in de luchthaven naar mogelijke symptomen van corona word ik hartelijk ontvangen door Luk, de voorzitter van onze plaatselijke NGO en bestuurder van de vzw IMPORE. De morgen na aankomst rijd ik ongeveer drie uur zuidwaarts door het kleurrijke heuvellandschap.

4550d43.JPG Cecile GoemareVanaf oktober 2014 worden de maandelijkse misvieringen in het Milsenhof vervangen door gebedsvieringen. Die vinden voortaan niet op de vrijdagavond maar de vrijdagochtend van de eerste week plaats, en wel om 10.30 u. Bob Peeraer ging gedurende vele jaren op die eerste vrijdag voor in het Milsenhof en zal dat met Kerstmis en Pasen blijven doen. In de gebedsdiensten, met communie, gaat nu Cecile Goemaere voor (zie foto gemaakt door Frans Teughels). Deze bijeenkomsten in het Milsenhof zijn niet alleen bestemd voor de residenten en hun familie: geïnteresseerde buitenstaanders zijn ook welkom

 

 

 

 

 

 

 

 

De vieringen op zondag en grote feestdagen zijn belangrijke momenten van gemeenschapsleven in Onze-Lieve-vrouw-over-de –Dijle. Mensen komen er van Mechelen en ook daarbuiten. Sommigen wonen dichtbij, in de nauwe Mechelse straten rond de kerk. Zij moeten alleen hun jas aan doen en even fietsen of een klein wandelingetje maken om er te geraken. Anderen komen van wat verder. Uit Kauwendaal bijvoorbeeld, op de elektrische fiets. Of van nog verder, uit Hombeek. Met de auto, of de motor misschien.

Samen komen, met bekenden en onbekenden, geliefden en minder geliefden… Elke zondag weer mag de ontmoeting gevierd worden. Elke week weer zoeken wij elkaar hier op. Om samen de vlam van onze hoop en verwachting brandende te houden. En eens in de maand is er de derde zondag  na de viering “praatje bij de koffie” achteraan in de kerk.

4550a11Bijna vier jaar geleden begon Maries met het organiseren van het ‘praatje met koffie’ na de viering op de derde zondag van de maand. Een erg gelukkig initiatief, dat nu een goede traditie is. Ze wordt gedragen door twintigtal vrijwilligers. Daarmee krijgt ons derde uitgangspunt: ‘We heten iedereen welkom’ een mooie invulling. Als toelichting van dat punt zeggen wij immers dat wij ‘mensen willen verwelkomen, aanspreken, uitnodigen en kansen bieden om onze gemeenschap verder uit te bouwen’.       Dan is het een genoegen te zien hoe na de mis vele kerkgangers achterin de kerk een babbeltje slaan met elkaar. Een warme koffie, een fruitsapje of een glaasje water kan daarbij de stembanden smeren. 
Als we het naar huis gaan nog even willen uitstellen. Elkaar nog beter willen ontmoeten. We drinken wat. We praten wat langer. De onbekende wordt bekender, de minder geliefde misschien wat geliefder. En de wijze heiligen, zij zien verheugd op ons neer.
Zo bouwen we verder aan onze hechte geloofsgemeenschap. Natuurlijk, wij hebben geen OKRA, geen FEMMA of KWB, en ook geen katholieke school die verbonden is aan onze kerk. En onze gelovigen komen niet persé uit de directe omgeving. Juist daarom is die maandelijkse koffie na de viering zo belangrijk. En wij hopen er steeds meer oude getrouwen én nieuwkomers te kunnen spreken.