Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

IMG 20180927 WA0004Onze mede-parochiane Gerda De Mulder is secretaris van de vzw IMPORE die een vijftal projecten heeft lopen in Rwanda. Het gaat om:

1) 'Chez Marraine': een tijdelijke opvang van kinderen jonger dan vijf jaar, ook van moeders met hun baby in crisissituaties en met een sociale crèche,

2) opvolging van prematuur geboren baby's, na ontslag uit het ziekenhuis,

3) associaties van moeders met ondervoede kinderen,

4) een lagere school (+ duizend leerlingen) met aandacht voor leerachterstand en ondervoeding,

5) samenwerking met de gezondheidscentra.

Gerda is dankbaar dat op 16 augustus 2020 de omhaling in onze kerk tijdens de viering van het feest van O.L. Vrouw Tenhemelopgenomen ten goede kwam van de projecten van IMPORE. Zij brengt verslag van haar recente reis naar Rwanda. Meer info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

"Op 8 maart trok ik terug naar Rwanda, met een valies vol babynestjes gebreid door lieve dames van de parochie! Het is avond als  het vliegtuig uitbolt op de tarmac van Kigali, voor de vierde keer zet ik voet op Rwandese bodem. Na een grondige ondervraging in de luchthaven naar mogelijke symptomen van corona word ik hartelijk ontvangen door Luk, de voorzitter van onze plaatselijke NGO en bestuurder van de vzw IMPORE. De morgen na aankomst rijd ik ongeveer drie uur zuidwaarts door het kleurrijke heuvellandschap.

 

20190719 14581720190719 182349IMG 20190108 WA0015IMG 20190122 WA0001

Bonjour Butare in Huye: de poort gaat open, warme knuffels, blije gezichten, thuis bij mijn Rwandese familie! We bezoeken het gezondheidscentrum van Simbi, met een blij weerzien van hoofd van het centrum zuster Aurea. De centra zijn de motor voor preventieve, verpleegkundige, eerstelijns medische en verloskundige zorgverlening.

Dan verder naar Gisakura, één van de associaties van moeders met ondervoede kinderen. De moeders kweken groenten, deels voor eigen gebruik en deels voor de verkoop.

Warme dekens voor Donatha

Ver in de heuvels brengen we voeding en warme dekens bij Donatha, een zeer arme mama (sinds kort weduwe) van een ondervoede premature tweeling (nu zes maand oud) en van vijf andere kinderen. Een woning met twee plaatsen, donker en vochtig met een dak als een zeef. ’s Nachts bij een hevig onweer denk ik, vanwege mijn luxe met schaamte, aan Donatha die zo dankbaar is voor het weinige dat wij haar gaven.

Een volgend bezoek brengt ons naar een lagere school in Simbi en een associatie van moeders die een veld klaarmaken om te zaaien. Edith, onze voedingsdeskundige, volgt elke week het reilen en zeilen zoals ook bij de andere associaties. Langs een bijna onberijdbare weg, glad door de hevige regens, zetten we de tocht verder naar Kabusanza om de stichting van een nieuwe associatie bij te wonen. Het bestuur wordt gekozen, het te bewerken perceel wordt bezocht en het huurcontract wordt getekend. Wat een belevenis!

Bij de wekelijkse samenkomst  van de associatie in Mugobore leidt Luk de vergadering met Edith als tolk. Aanpalend ligt onze boerderij met koeien, varkens, schapen, geiten en kippen: een project ten behoeve van Chez Marraine. Net terug in Butare ligt er een dringende oproep voor een vijftienjarige mama. Ze was opgenomen met haar zieke ondervoede baby, moest vroegtijdig het ziekenhuis verlaten maar heeft dringend hulp nodig! Met Luk rijd ik mee om haar naar Chez Marraine te brengen waar ze met haar baby voorlopig kan verblijven. Daar volg ik een dag in de sociale crèche. De baby’s worden opgevangen terwijl hun mama’s, arme alleenstaande tienermoeders, een opleiding van snit en naad krijgen. De school, van Rwandese zusters, die we bezoeken is gelegen op wandelafstand.

Mijn verhaal had langer moeten zijn en werken als vroedvrouw in het gezondheidscentrum was nog gepland, maar het coronavirus heeft er anders over beslist. De onzekerheid heeft mij, met pijn in het hart, tot een overhaaste terugkeer doen beslissen. De Babynestjes krijgen nog altijd een warme bestemming.

Corona doet armoe toenemen

Rwanda is er tot op heden in geslaagd de spreiding van het coronavirus sterk te beperken. Maar door de  lockdown is de armoede wel toegenomen. Ook onze doelgroep wordt erdoor getroffen. De ondervoeding is duidelijk toegenomen en er is geen sociaal vangnet.

Uw steun op zondag 16 augustus is zeer welkom. Als u liever wil steunen door te storten kan dat op bankrekening BE11 7360 4326 0448 van de vzw Impore, of, indien u een fiscaal attest wenst, op nummer BE84 4358 0341 0159 van Via Don Bosco, met de vermelding ‘5099 IMPORE-RWANDA’.

Alvast hartelijk dank voor uw hulp!