Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

De vastenactie ‘Met een leven speel je niet!’ van Broederlijk Delen heeft in de gemeenschap van O.L. Vrouw o/d Dijle € 2342,28 opgebracht.share logo

Onze financiële steun voor het project van de Colombiaanse bevolking is groot geweest. Bovendien hebben we met 170 mensen de petitie ondertekend, die de Colombiaanse boeren wil steunen bij hun eis, om zelf te mogen beslissen wat er met hun eigen grond gebeurt.

Broederlijk Delen werkt met vrijwilligers, deelnemers aan evenementen, schenkers en lokale organisaties aan een duurzame wereld, voor recht op voedsel, beheer van natuurlijke rijkdommen, share logoinspraak en vrede. Wij beginnen aan de 40- dagentijd.

BD6Met Celia, Deyanira en Fanny zijn we op stap in Colombia. Daar is grond van levensbelang voor de voedselvoorziening en het inkomen. Grond heeft een spirituele waarde, maakt deel uit van de cultuur en de identiteit van de bevolking en vertelt het verhaal van de voorouders. De Colombianen geven grond door van generatie op generatie. Zoals vaak in het Zuiden is de grond echter slecht verdeeld.

Veel bedrijven, grootgrondbezitters en gewapende groepen zien vooral het geld dat grond kan opbrengen. In de grond steekt goud, men kan er grote plantages aanleggen of een stuwdam op bouwen. Men schrikt er niet voor terug de lokale bevolking te bedreigen of een moord te plegen. Celia, Deyanira en Fanny laten dit niet gebeuren. Zij steken hun nek uit, ondanks bedreigingen en werken samen met de lokale partnerorganisaties van BD om hun rechten te verdedigen. Want de grond behoort toe aan de boerengemeenschappen die er wonen en niet aan de hoogste bieder of degene met de meeste macht.

campagne1De campagne Broederlijk Delen 2013 heeft als leuze: ‘Geef Molly een kans… en stop de honger!’.
De winter vordert, er komt al meer licht. We maken ons klaar voor onze tocht naar Pasen. Samen met Broederlijk Delen is onze gemeenschap weer bereid om de mensen in het Zuiden te helpen bij het uitvoeren van hun plannen. In Noord-Oeganda bouwen mensen hard aan hun land. Na de oorlog die hun streek teisterde, gaan ze blijgemoed aan de slag tegen de honger en voor een beter leven.
‘De hak erin – Deel – Doe mee - Leef anders’ is de boodschap die we deze veertigdagentijd laten horen.
Met een hak maken we de grond lichter en luchtiger. Zo kan de zon de aarde opwarmen voor het zaaien en het planten. Zo komt er ruimte voor wat wil groeien. Voor ons, christenen is de vastentijd een gelegenheid om innerlijk op te ruimen en ruimte te scheppen voor iets nieuw.

Kopie__van_F4493b12Zondag 18 maart 2012 was in onze gemeenschap actiezondag van Broederlijk Delen, dat dit jaar in het teken stond van Zuid-Amerika . Tijdens de viering konden we luisteren naar de getuigenis van Hannelore De Maeyer en Sofie Goossens, twee jongeren uit onze gemeenschap die in oktober 2011 via hun school op inleefreis gingen naar Bolivië, naar het project "El Molino" in de streek van Potosi.

"In de lezing hoorden we: ‘Ik heb u land gegeven om u te vestigen, om het te bewerken en vrucht te laten dragen. Maar vergeet niet te delen met wie in nood is.’ Deze passage verwoordt wat ons ertoe aanspoorde om ons meer dan een jaar geleden op school kandidaat te stellen voor een inleefreis naar Bolivia. Na de selectie begon een intense voorbereiding: gedurende het voorbereidende jaar maakten we kennis met het land, de bevolking, de cultuur, het geloof, de tradities en de problematiek van dit Zuid-Amerikaanse land. Daarnaast leerden we een beetje Spaans en zamelden we vooral op allerlei manieren geld in om plaatselijke projecten te kunnen ondersteunen.

In oktober 2011 was het dan zo ver: we vertrokken met Zuster Lieve en een groep van 14 jongeren en 6 leraren uit Ursulinen Mechelen en het Sint-Theresia College van Kapelle-op-den-Bos naar El Molino. El Molino is gelegen in de buurt van Potosí op een hoogte van ongeveer 4000 meter. El Molino is een vormingscentrum dat meer dan 50 jaar geleden werd opgestart door de Belgische Mia Meermans. U zal zich nu afvragen wat een inleefreis inhoudt … wel onze reis was veel meer dan een verkennend bezoek aan een ver gelegen land dat we na een zeer lange reis bereikten … Tijdens de 17 dagen die we in Bolivia verbleven, werden we volledig ondergedompeld. We kregen de kans om er kennis te maken met de leefwereld van vrouwen en mannen uit de verschillende bergdorpen, en met de kinderen en jongeren die er regelmatig vertoeven.