Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

campagne1De campagne Broederlijk Delen 2013 heeft als leuze: ‘Geef Molly een kans… en stop de honger!’.
De winter vordert, er komt al meer licht. We maken ons klaar voor onze tocht naar Pasen. Samen met Broederlijk Delen is onze gemeenschap weer bereid om de mensen in het Zuiden te helpen bij het uitvoeren van hun plannen. In Noord-Oeganda bouwen mensen hard aan hun land. Na de oorlog die hun streek teisterde, gaan ze blijgemoed aan de slag tegen de honger en voor een beter leven.
‘De hak erin – Deel – Doe mee - Leef anders’ is de boodschap die we deze veertigdagentijd laten horen.
Met een hak maken we de grond lichter en luchtiger. Zo kan de zon de aarde opwarmen voor het zaaien en het planten. Zo komt er ruimte voor wat wil groeien. Voor ons, christenen is de vastentijd een gelegenheid om innerlijk op te ruimen en ruimte te scheppen voor iets nieuw.

We kunnen even stilstaan bij wat we zelf doen, bij onze manier van leven. We kunnen ruimte maken voor anderen en daarmee de band tussen ons geloof en solidariteit verdiepen.

Het gezicht van deze campagne is Molly Ebang. Zij is een jonge weduwe uit Noord-Oeganda. Zij levert elke dag strijd tegen honger en ondervoeding. Zij wil haar kinderen elke dag minstens één maaltijd geven. Gelukkig staat zij er niet meer alleen voor.
Broederlijk Delen helpt met onze steun 13.000 gezinnen in Noord-Oeganda. Samen met verschillende partnerorganisaties krijgen kleine boeren, vrouwen, jongeren en kinderen een stem. Zij leren kritisch denken en opkomen voor hun rechten. Zij krijgen opleiding en ondersteuning op gebied van landbouw, veeteelt, hygiëne, milieubeheer, spaar-, krediet- en marktactiviteiten. Ze leren om voor zichzelf voldoende voedsel te produceren en hun overschotten op de markt te verkopen. Op die manier kan o.a.  het schoolgeld voor de kinderen betaald worden.

Samen met Molly en vele andere boerenfamilies steken wij deze veertigdagentijd de handen uit de mouwen en de hak in de grond. We kunnen bevrijding en hoop brengen voor de mensen in het Zuiden en ook voor ons. Dan komen we anders, lichter uit deze oefentijd. Want de veertigdagentijd is het moment om patronen te doorbreken, om grenzen te overschrijden, om onze opdracht voor vandaag en morgen onder ogen te zien: wij zijn als mens verantwoordelijk voor de aarde en zijn bewoners.
WIJ HAKKEN MEE MET MOLLY TEGEN DE HONGER! Hartelijk dank!