Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

‘Toekomst zien in de kerk. Kansen voor de lokale geloofsgemeenschap’.
Lezing door de Nederlandse televisiejournalist LEO FIJEN in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk te Mechelen op donderdag 28 februari om 20.00 u.

In het kader van 50 jaar geloofsgemeenschap Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle

In 2012 formuleerde onze geloofsgemeenschap 7 uitgangspunten. Ze verduidelijken waarvoor we staan. Ze geven vorm aan ons vieren en bieden houvast voor de verdere uitbouw van de gemeenschap. Dit kerkelijk jaar viert Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle 50 jaar geloofsgemeenschap in de geest van Vaticanum II. Een moment om opnieuw na te denken over de uitgangspunten en ze te herbekijken, precies in tijden waarin gelovig op weg zijn steeds minder evident wordt. De lezing van Leo Fijen zal daarbij inspireren.

Leo Fijen, een inspirerende televisiejournalist.

Leo Fijen spreekt vanuit zijn rijke ervaring als hoofdredacteur journalistiek en levensbeschouwing van de Nederlandse KRO-NCRV. Iedere zondagochtend is hij presentator van het RKK-programma Geloofsgesprek. Zo bezoekt hij elk jaar 40-50 parochies en heeft ontmoetingen met heel diverse mensen in het kerkelijke milieu. Leo Fijen heeft een ruime kijk op de kerk in Nederland en daarbuiten. Hij is ook nauw betrokken bij zijn kleine geloofsgemeenschap van ongeveer 400  katholieken in Sint-Maartensdijk, die heel vitaal is.

Ook schreef hij talrijke boeken. Zijn jongste boek schreef Leo Fijen samen met benedictijner monnik Anselm Grün, ‘Toekomst zien in de kerk’ (2018). Het is het uitgangspunt van zijn lezing in Mechelen.

Alle geïnteresseerden zijn welkom op deze lezing.

Bekijk de folder

 

 

 

Malle2Malle3

Dijlelezing Mechelen: UITGEHOORD! 21 kloosterjobs worden uit de doeken gedaan op vrijdag 27 mei om 20 uur in de crypte van de Hanswijkbasiliek (toegang via Raghenoplein 1b).

foto Dirk HanssensHoe gaat het leven eraan toe achter de kloostermuren? En wat doen kloosterlingen als ze niet aan het bidden zijn? Het antwoord: juist hetzelfde als wij. Onze jobs verschillen niet van elkaar. Alleen hebben kloosterlingen er een heel aparte kijk op. Benedictijn Dirk Hanssens, monnik van Keizersberg (foto), licht een tipje van hun pij op in zijn boek UITGEHOORD! en op de gelijknamige avond.

Duik mee in de wereld van de abdijen en maak kennis met o.a. de hostess, de webmaster en de wasbroeder. Dirk Hanssens neemt ons mee op een verrassende avond van korte gesprekken met fictieve monniken die soms grappige, af en toe heel serieuze, maar altijd verrassende antwoorden formuleren op een handvol eenvoudige vraagjes over hun leven. De anekdote, het aforisme en de scherts onthullen daarbij de kern van het abdijleven en zijn spirituele wijsheid.

Dirk Hanssens brengt zijn lezing in de crypte van de Hanswijkbasiliek samen met Guerric Aerden, cisterciënzermonnik van de abdij van Westmalle. Zij worden daarbij gesteund door voordracht (Michel Kempeners), poëzie (Felicia Dekkers), zang & muziek (Hilde Hostens en Helene Luyten) en beeldprojectie (Micky & Aimé Vermaelen). Het geheel wordt gepresenteerd door Luc Devisscher. En we sluiten af met een drankje en bij een boekenstand van De Peerle.

Het geheel is een initiatief van CCV Vlaams-Brabant en de Lieve-Vrouweparochie van Mechelen. De toegangsprijs bedraagt € 10 of in voorverkoop € 8 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ccv.be/vlaams-brabant.

  

 

De drie Mechelse parochies nodigen je uit op een bijeenkomst met Didier Vanderslycke in de Crypte onder de Hanswijkbasiliek op donderdag 10 maart om 20 uur.

foto Didier VanderslyckeDe beelden van grote groepen vluchtelingen te voet of in gammele bootjes op weg naar Europa, staan op onze netvliezen gebrand. Dit jaar alleen al zullen honderdduizenden mensen, gezinnen, mannen, vrouwen, kinderen, in Europa toekomen. Mensen vluchten massaal weg uit de oorlogsgebieden van het Midden-Oosten. Ze hopen op onderdak, veiligheid en nieuwe kansen, ook hier in Mechelen. We verwachten de komende maanden een 200-tal asielzoekers in onze stad, waarvan een groot deel wellicht erkend zal worden als politiek vluchteling. Na enkele maanden moeten ze het asielcentrum (dat o.a. tijdelijk in de loods naast de Nekkerhal wordt ingericht) verlaten. Ze kunnen zich dan vrij vestigen. Velen blijven misschien in Mechelen wonen. Hoe staan wij

Een pastorale ploeg, ook de onze, weet van aanpakken. Elke dag weer vragen nieuwe zaken de aandacht. Maar belangrijk blijft daarbij toch, zich steeds weer te laten inspireren. Daarom wordt 4550b414550c41regelmatig een uitstap naar andere gemeenschappen gemaakt. Om te kijken hoe men het dààr doet. Liefst om ervan te leren. En zeker ook, om steeds opnieuw te beseffen, uit welke diepe bron we met elkaar putten.

Zondag 27 september 2015 was het weer zover. Met twaalf stonden we klaar bij het Rode Kruis Plein, voor de bus naar het Bijbelhuis in Zevenkerken, bij Brugge. Daar wachtte Jean Bastiaens, de directeur, ons op, voor wat een schitterende dag zou worden. Niet alleen door het mooie weer, de warme onderlinge stemming, de hartelijkheid waarmee we verwelkomd werden. Vooral ook door het gevoel, gevoed te worden, met kennis die we tevoren niet hadden. We mochten groeien. We begonnen met een viering in de parchtige basilica van de benedictijnen, die een klooster, Zevenkerken, hebben onder de rook van Brugge.

Op het compex staat het Bijbelhuis. Dat is geen groot museum, maar het biedt onverwacht veel en Jean Bastiaans is een boeiend verteller. We hebben ervan genoten. Hoe hij de oude verhalen, van Abraham en Mozes, van Jezus, nieuwe glans wist te geven. Ons wees op nieuwe mogelijkheden, nieuwe inzichten gaf. Bijvoorbeeld wat betreft het belang van de tweede, de Paulus-lezing, in de zondagse viering. Omdat Paulus in tijd nog dichter bij Jezus staat dan Marcus, de oudste evangelist. En hij legde uit hoe divers in feite de visie is van de evangelisten, ook van de synoptische (Marcus, Mattheus en Lucas). Divers als onze eigen opvattingen. Dankbaar keerden we naar Mechelen terug. Om samen nog een hapje te eten en wat na te praten, over wat een volle, verrijkende dag was geweest.
Mirjam