Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Meijer Fik fotoOp vrijdag 20 juni 2014 komt Prof. Dr. Fik Meijer, emeritus-hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, naar Mechelen. Meijer is een groot kenner van de klassieke oudheid. Hij heeft een groot aantal boeken gepubliceerd over die tijd, en treedt met grote regelmaat op als spreker over dit onderwerp.
In 2012 schreef hij het boek ‘Paulus, een leven tussen Jeruzalem en Rome’. Dat boek werd een groot succes, omdat Meijer de persoon Paulus beschrijft tegen de achtergrond van de Joodse en Grieks- Romeinse wereld waarin hij leefde. In dit boek doorbreekt Fik Meijer een aantal clichés over Paulus, zoals het idee dat hij op de meeste plaatsen die hij bezocht met open armen werd ontvangen, en dat hij gemakkelijk vele bekeringen maakte.
Bijzonder interessant is de visie die Meijer heeft op Paulus’ verhouding met de Joodse wereld, waaruit hij voortkwam, en zijn kijk op de vrouw. Die is volgens Meijer veel minder negatief dan in zijn brieven soms tot uiting komt.


De Lieve Vrouweparochie heeft Prof. Fik Meijer bereid gevonden om op 20 juni twee lezingen te houden over Paulus. Wij hebben daarvoor steun gekregen van mede-organisator CCV Vlaams Brabant, die de lezingen opneemt in haar reeks ‘Dijlelezingen’.
De eerste lezing - in seminarievorm - houdt hij om 15.00 u. in de Pastorij, O.L.Vrouwkerkhof 5; deze lezing is alleen na inschrijving (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) toegankelijk.
De tweede lezing houdt Meijer om 20.00 u. voor een groter gezelschap in de Merodezaal, Diocesaan Pastoraal Centrum, Varkensstraat 6. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen; de toegangsprijs is € 8 per persoon.
Warm aanbevolen: wij hopen dat u deze datum alvast reserveert.