Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

received 749137165903282

 

Ben Bogaerts, voorzitter van het Onze-Lieve-Vrouwkoor en één van de harde werkers in de keukenploeg mailt ons van op het kamp: "Het zijn rare tijden, ook op kamp. Bijna alles is (even) anders. Ons buitenlands kamp in Schiermonnikoog kon niet, want dat was verder dan 150 km. Een korter binnenlands kamp kon wel, rekening houdend met een actief preventiebeleid. Gelukkig waren we nog welkom op een bekend terrein ( van 2014 en 2018) van Francine en Jan Tück te Erezée. Een top kampterrein, met alles er op en er aan, een riviertje om te koelen, een schuur om te schuilen voor regen en warmte.

 

4550a19De drie afdelingen van het O.L.Vrouwkoor in het College: Vokalis o.l.v. Kristel Verpoten; Kolor o.l.v. Elke Vandenbogaerde en Koraal o.l.v. Tina Vandenbussche.

Zaterdag 23 april 2016 waren zowel Kolor als Koraal en Vokalis te bewonderen in de feestzaal van het Sint Romboutscollege te Mechelen waar het eerste van de twee geplande concerten in het kader van ’60 jaar O.L.Vrouwkoor’ plaats had. Een goed gevulde zaal, drie koren die verrassend uit de hoek kwamen en een enthousiast publiek. Alle ingrediënten om van een geslaagde avond te spreken.

Omdat het die zaterdag precies 400 jaar geleden was dat Shakespeare stief, werd woord en beeld uit zijn komedie uit 1605 ‘A Midsummer Night’s Dreams’ gepresenteerd. David Naert en Willem Verheyden vertelden fragmenten uit die komedie, door Stacey Talbut op tekst gezet. Kristel Verpoten stelde voor Vokalis een muzikaal programma samen met ‘Songs and Sonnets’ van jazzpianist Georges Shearing op teksten van Shakespeare. Wannes Vanderhoeven en Christophe Dervisscher begeleiden het koor op piano en contra-bass. Vokalis voelt zich goed met het ommetje naar jazz, na het ‘Sacred Concert’ van Duke Ellington van twee jaar geleden. Een succes dus.

DSC 6921

Zondag 17 januari 2016 opende het Onze-Lieve-Vrouwkoor zijn feestjaar voor het 60 jaar bestaan met een dankviering in een volle kerk van O. L. Vrouw o/d Dijle. Voorganger was Bob Peeraer, de stichter en vele jaren de dirigent en bezieler van het koor. Hij koos als thema voor de viering “Breken en delen. Danken en zingen”. Vele oud-koorleden waren van ver en dichtbij gekomen om er even, samen met de gemeenschap van O.L. Vrouw o/d Dijle, terug bij te zijn, in dankbaarheid om wat het koor voor hen betekende.

Bij het begin van de viering sprak Wim Vermost, de huidige voorzitter van het koor zijn blijheid uit om met zovelen 60 jaar O.L. Vrouwkoor te vieren.

In zijn homilie herinnerde Bob Peeraer eraan hoe hij in 1956, samen met Fil Denteneer, organist het knapenkoor oprichtte. “Doorheen de jaren heeft het koor allerlei vormen aangenomen. Maar het is vooral trouw gebleven aan de allereerste opgave: het bezielen en ondersteunen van onze wekelijkse samenkomsten.” Bob dankte ook al de dirigenten en organisten die doorheen de jaren het koor begeleidden. “Ook de kampen waren voor mij zeer belangrijk. Het samen op vakantie gaan was en is voor mij altijd een sterk bindmiddel  gebleven. Velen van de oud-koorleden die hier vandaag aanwezig zijn, hebben daar nog boeiende herinneringen aan over gehouden.

L4550a02Palmzondag 1956. Het door Bob Peeraer en Fil Denteneer pas opgerichte knapenkoor treedt voor de eerste maal op in de kerk van O.-L.-Vrouw-over-de-Dijle. Dat is 60 jaar geleden en dat wordt gevierd. Men begon er zondag 17 januari aan met om 10.00 u. een dankviering, waaraan de drie koorafdelingen deelnemen; zaterdag 23 april een profaan concert; zaterdag 25 juni een BBQ in Weyneshof te Peulis; zondag 13 november een religieus concert met orkest in onze kerk en in de loop van het feestjaar verschijnt ook het derde deel van het koorboek 1995-2015. Een hele brok.

De twee doelstellingen die stichter Bob Peeraer voor ogen had toen hij het koor oprichtte: elke zondag de eucharistieviering op muzikaal en liturgisch verantwoorde wijze opluisteren en elk jaar met de jongeren op kamp gaan, doen het nog altijd. Maar het koor is in de loop van die 60 jaar ook geëvolueerd naar een concertkoor, dat de zondagmis trouw blijft maar ook een reputatie heeft opgebouwd in het concertleven.

Kristel Verpoten, die in op 1 januari 2006 dirigent werd van Vokalis, zegt het zo: “Het koor heeft een verleden van 60 jaar waar het terecht fier mag op zijn maar ik hoop dat we vooral een koor willen zijn dat naar de toekomst wil kijken en niet blijft vasthangen in het verleden.


------------------------
Foto 4550c34 graag over tenminste 3 kolommen!!
Met onderschrift: Dit zijn ze dan: de kampgangers van het O.L. Vrouwkoor, die in Gouvy weer een kamp beleefden om nooit te vergeten.
------------------------
Met een kampthema als ‘Winterwonderland’ zou je gerust kunnen zeggen dat we er zelf om gevraagd hadden: na enkele dagen zon zag het koor tijdens het jaarlijkse koorkamp al snel het kwik dalen en kon het genieten van haast winterse temperaturen. Gelukkig deed het weer geen afbreuk aan de sfeer en konden we genieten van de allerleukste activiteiten van de leiding en lekkerste maaltijden van onze keukenploeg. Pinguïns, wintersporters, eskimo's en kerstbomen leerden samen (après)skiën of mede-eskimo's begroeten op minder traditionele wijze, we leerden nieuwe en oude volksdansen en liedjes en iedere avond genoten we van een prachtig uitzicht op een ondergaande zon bij onze avondwijding.
 De speelvogels, bengels en keukenploeg (mét zevenkoppig keukenkroost) gingen blootsvoets op dagtocht, onze seniors ondernamen daarentegen ongepland een survivalmissie in de wildernis. Samen hielpen we de Eekhoorn en Egel de leukste winter van hun leven beleven en kregen we Marco, de zongebruinde neurotische badmeester van een nabijgelegen hotel, zover om zijn zomerse gewoonten voor één keer naast zich neer te leggen en mee te genieten van de kou.
Vergaderen op kamp was nog nooit zo leuk dankzij een kachel in de leidingstent, waar iedereen maar al te graag binnensprong om zich even te komen opwarmen. 's Avonds verbroederden de echte kampgangers rond het vuur, zo nu en dan zelfs met een liedje. We verkenden voor de tweede keer op rij ook een nieuw terrein, ditmaal in Gouvy, waar de pluizige bewonertjes van de graanschuur elke avond tevoorschijn trippelden om ons slaapwel te wensen.
Een volledig fotoverslag kan je terugvinden op de facebookpagina van het koor: www.facebook.be/olvkoor.
(Stacey; foto Wim Vermost)