Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Onze gemeenschap van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle is dankzij de inzet van velen een levengevende gemeenschap. In 2012 gaven we vorm aan 7 uitgangspunten. Ze verduidelijken waar we als gemeenschap voor staan. Ze geven gestalte aan ons vieren en bieden houvast voor de verdere uitbouw van de gemeenschap. Dit kerkelijk jaar, 2018-2019 viert Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle 50 jaar geloofsgemeenschap in de geest van het Tweede Vaticaans Concilie. Een moment om opnieuw na te denken over deze uitgangspunten en ze te herbekijken.

Hoe gaan we te werk? 
We laten ons op de eerste plaats inspireren vanuit de drie lezingen in het voorbije jaar:
- de dominicaan Marcel Braekers over Liturgie en vieren;
- de docent filosofie Stijn Latré (thans directeur UCSIA) over Geloven in een geseculariseerde wereld en de plaats van jonge mensen hierin;
- en de Nederlandse televisiejournalist Leo Fijen over Toekomst zien in de kerk. Doorontwikkeling van een vitale geloofsgemeenschap.

IMG 7671In het kader van ‘50 jaar Geloofsgemeenschap’ ontvangt Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle in 2018 drie sprekers om mee van gedachten te wisselen over haar Zeven Uitgangspunten. Geïnspireerd door de opmerkingen van buitenstaanders hopen we met een frisse kijk opnieuw bij onze doelstellingen te kunnen stilstaan, om ze waar nodig bij te schaven. De eerste spreker was Dominicaan Marcel Braekers. De tweede was Stijn Latré, die sprak op 24 april. Als lector godsdienst is hij verbonden aan de Hogeschool Thomas More Mechelen, voornamelijk aan de Lerarenopleiding Lager Onderwijs. Vele parochianen luisterden vorige week geboeid naar zijn levendig betoog.

Stijn begon met in grote lijnen de voornaamste maatschappelijke veranderingen van deze tijd te schetsen. Religieuze beleving is vandaag niet meer vanzelfsprekend stelde hij vast. In het Vlaanderen van nu leven we in een cultuur die zich heeft bevrijd van de dominantie van het katholieke geloof, zowel in de publieke als in de private sfeer.

3906665471Dinsdag 24 april 2018 om 20u spreekt Stijn Latré over:
‘Vrij van geloof. Over secularisatie en geloofsbeleving in onze tijd’, met reflecties over de 7 uitgangspunten en het geloof bij jongeren vandaag.
Hij is lector RZL en r.-k. godsdienst verbonden aan de Hogeschool Thomas More Mechelen, voornamelijk aan de Lerarenopleiding Lager Onderwijs.
Deze lezing heeft plaats in de Pastorie, O.-L. -Vrouwkerkhof, 5, 2800 Mechelen.

Voor de praktische organisatie vernemen we graag vooraf wie aanwezig zal zijn. Je kan inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 015/20.74.84.

In 2012 gaven we vorm aan 7 Uitgangspunten die verduidelijken waarvoor we staan. Ze gaven en geven nog steeds vorm aan ons vieren. Ze bieden ons houvast voor de verdere uitbouw van onze gemeenschap.

In 2012 gaven we vorm aan 7 uitgangspunten voor onze gemeenschap, die verduidelijken waarvoor we staan.
Ze geven vorm aan ons vieren en bieden ons houvast voor de verdere uitbouw van onze gemeenschap.

4550b10Vijf jaar later, in 2018 - niet toevallig het jaar waarin we 50 jaar geloofsgemeenschap vieren - willen we hier opnieuw over nadenken: Waarvoor willen we als gemeenschap staan, in tijden waarin gelovig op weg zijn steeds minder evident wordt?
Op 14 maart, om 20.00 u. in de Pastorie aan het O.L. Vrouw Kerkhof 5, zal Marcel Braekers als spreker met ons ingaan op het onderwerp ‘liturgie en vieren’. Hij is vicaris van de Vlaamse Dominicanen en volgde een opleiding psychologie, Marcel Braekers is de inspirator van de geloofsgemeenschap van ‘Filosofenfontein’ in Heverlee en is ook verbonden aan de Universitaire Parochie van KU Leuven.
Van harte welkom!
Graag inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 015/20.74.84

De volgende lezingen hebben plaats op 24 april met Stijn Latré over ‘ 7 Uitgangspunten en terug aansluiting bij jongeren?’ en op 12 september met Leo Fijen over 'Doorstart van een levernde geloofsgemenschap'

 

 

 

Onze gemeenschap van O.L. VRouw o/d Dijle koos er voor een school in het Congolese Koshimbanda te steunen. De zus van Jef van Derkrieken, die een vijftal jaar geleden overleden is, was er vele jaren directrice. Koshi ligt op ongeveer 500 kilometer van Kinshasa. Maar Koshi ligt in een wat moeilijk toegankelijk gebied. Op 15 augustus 2014 bracht Jef ons in zijn homilie een stand van, zaken.

"In het lyceum zijn er 250 leerlingen die er les volgen: snit en naad, biologie en scheikunde. Ze zijn allemaal intern want velen onder hen wonen in het echte binnenland en gaan zelden naar huis, sommigen zijn dan één à twee dagen te voet onderweg. In Koshi is er alleen elektriciteit als de generator werkt maar er is niet altijd diesel. Gelukkig kan ik langs de school van Idiofa nieuws krijgen. Zuster Anne is er directrice en met haar kan ik mailen. Dank zij haar kan ik zuster Charlotte, directrice van Koshi bereiken. Die zet wat op papier en zuster Anne mailt dat door. Ze klagen zelden maar het is duidelijk dat het niet gemakkelijk is een school te runnen in een verpauperd gebied.