Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Op maandag 28 september 2020 startte in onze kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle de restauratie van het Rubens-drieluik over de wonderbare visvangst. Het schilderij werd van zijn muurbevestiging afgehaald en vervolgens zal de restauratie ter plaatse worden uitgevoerd. Naar verwachting zal die een jaar in beslag nemen.

 

4550a29

De restaurateurs van de firma’s Artecura en Remmen, geholpen door specialisten van kunstbehandelaar ArtSalvage, hebben dit grote en massieve schilderij met behulp van daarvoor bestemde apparatuur van de muur gehaald.

De restaurateurs kunnen nu met het eigenlijke werk beginnen: u kunt dit volgen op de namiddagen waarop onze kerk toegankelijk is voor het publiek.

Op de plek waar het gilde van de visverkopers zijn altaar had, in de zuidelijke dwarsbeuk, toont het centrale paneel van het drieluik de wonderbare visvangst, met Jezus, de apostelen, en netten die uitpuilen van de vis. De zijluiken laten het vinden van een ‘cijnspenning’ in een vis zien, en de vangst van Tobias, die met de vissenlever zijn vader het zicht terug kon geven. De visverkopers moeten intens tevreden zijn geweest met dit schilderij, dat hun negotie zo goed tot uitdrukking brengt.

Restauratieproces kan gevolgd worden

Eerst wordt de parkettage (het latwerk) op de achterkant van het middenpaneel vervangen: deze zit nu vast waardoor er spanning staat op het paneel. Ook krijgt het schilderij een behandeling tegen houtworm en schimmel. Dan komt het hoofdwerk aan de orde: het retoucheren en opnieuw vernissen van de verflaag. Door die spanning zijn er immers veel kleine verflaagjes losgeraakt of zelfs verdwenen. De hele restauratie is begroot op afgerond 117.000 euro; daarnaast is er een kleine 8.000 euro voorzien voor het losmaken en weer aan de wand bevestigen van het grote en zware drieluik.

Het restauratieproces, dat naar verwachting in het najaar van 2021 wordt afgerond, zal steeds kunnen worden gevolgd. Daartoe wordt een kijkvenster gemaakt in de wand die schilderij en werkplaats zal afscheiden van de rest van het kerkgebouw. Op de namiddagen dat de kerk voor bezichtiging is geopend zal de restauratie dus ook bekeken kunnen worden.

DSC 3652b

 

Bijkomende werken

Enkele werken die verband houden met deze restauratie zijn het in een later stadium aanbrengen van schermen die ultraviolet licht weren aan de glas-in-loodramen van de zuidelijke dwarsbeuk en de restauratie van de muurschildering achter het schilderij, die diende als versiering van het altaar van het visverkopersgilde.

De restauratie zal naar verwachting veel belangstelling trekken en dat vergoedt ruimschoots de overlast die het afschotten van de zijbeuk met zich meebrengt. En de beloning komt er: een drieluik dat het prachtige coloriet van Rubens nog meer naar voren doet komen!

Rogier; foto © KIK-IRPA

----------------------------