Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Iets voor tien ...kinderen en regen druppelen de kerk binnen …

De dag start met nattigheid…..maar dan duwt de zon van ZONdag alle grijs opzij, duikelt binnen langs de glasramen en schildert feestelijke kleuren op de dikke, stoere pilaren. Ze verdubbelt onze blijheid om wat gebeuren zal : onze EC-viering, door corona meerdere maanden uitgesteld.

F4550f43

Je mag zeggen dat de EC-ploeg jong en vooruitstrevend denkt en onuitputtelijk is in creativiteit, maar wie had durven denken dat we eind maart online zouden gaan met de EC-voorbereiding? Niemand. En de arkmama’s en -papa’s al helemaal niet, want zij hebben hun kinderen zo graag rond zich in een gezellige arkkring. Een warme kom-maar-mee-hand, een bevestigend schouderklopje, een ik-begrijp-je-knipoog….ze betekenen evenveel als vertellende woorden.

En toch…een venijnig klein coronabeest stak zijn tentakels in een vlot draaiende EC-werking. Maar de EC-ploeg liet zich niet ontmoedigen : het wereldwijd gebruikte You-Tube kanaal werd ingeschakeld om bijbelverhalen te vertellen, om liedjes en de gebaren van het Onze Vader te oefenen, 

Corona heeft ons geleerd : waar een sterke wil is, loopt een weg naar elkaar en naar een prachtige EC-viering met een pittig thema : ‘Kom uit je boot, kom uit je boom ‘
Een gastvrij welkom voor elk gezin, in een kerk versierd met gebeden-bomen, knutselwerkjes en een arkboot in regenboogkleuren, gemaakt van ….echte bloemen!

DSC 8600Wisten jullie dat ons orgel tussen de 2200 à 2300 orgelpijpen heeft? En dat het gewaad dat de priester boven zijn witte albe draagt een kazuifel wordt genoemd? Of dat de godslamp aan het tabernakel helemaal vooraan in de kerk altijd brandt om de aanwezigheid van Christus duidelijk te maken? Onze kandidaat-communicantjes weten dit allemaal sinds de rondleiding door de kerk op 20 november 2016.

Op deze zondag werden de kinderen die volgend jaar hun eerste communie zullen doen na de wekelijkse eucharistieviering verdeeld in groepjes gebaseerd op de regenboogkleuren van onze Ark. Samen met hun ouders mochten ze rondneuzen in Gods huis en leerden ze op zes staties verschillende dingen over het reilen en zeilen van onze kerk. Als mama van een meisje uit de gele groep begon onze tocht aan de gele vlag, naast het planum.

Zuster Ann liet ons daar nadenken over twee soorten tafels: onze eettafel thuis en de tafel van God, het altaar. De kinderen mochten allerlei voorwerpen op de juiste tafel plaatsen: een schaaltje met hosties, theekopjes, een botervlootje en confituurpotje, kerkboekjes, een fles wijn, bloemetjes, ... Samen kregen de kandidaat-communicanten beide tafels gedekt en begrepen ze dat er gelijkenissen zijn tussen onze tafel thuis en die van Gods huis.

Beste ouders,

Wij heten jullie als gezin van harte welkom in onze geloofsgemeenschap. Jullie hebben interesse om hier de eerste communie van jullie kind te vieren.
Ter voorbereiding van deze dag nodigen wij jullie uit om als gezin een engagement op te nemen. Door regelmatig te komen meevieren, door te proeven van wat er gebeurt, door meer en meer vertrouwd te geraken met onze gemeenschap, “komen jullie thuis in Gods huis”.

Tijdens de Hemelvaartviering van donderdag 25 mei 2017 krijgt jullie kind de kans om voor het eerst de communie te ontvangen. De eerste communie ligt in het verlengde van het doopsel. Als je kind nog niet gedoopt werd, bieden wij een apart doopseltraject aan. Het doopsel heeft dan plaats in de viering van Lichtmis, 5 februari 2017 om 10 uur.

Op zondagen (niet in juli en augustus) wachten we de kinderen op aan de Arkboot en nemen zij hun Arkpasje mee. Meteen na het welkom trekken ze samen naar de Ark voor de nevendienst. Het is een knusse plek in onze kerk voor kinderen van grote kleuter tot 13 jaar.

Na de nevendienst gaan ze terug bij papa en mama zitten voor het vervolg van de eucharistie.

4550c09Als je als ouder je kind, toen nog een baby, hebt laten dopen, geef je daarmee aan dat je je kind wilt laten opgroeien in de traditie van de kerk. Ouders kunnen zich het moment waarop hun kind werd gedoopt, vaak nog goed herinneren. Ik herinner me nog levendig hoe Jona’s oortjes werden gezegend om er vele lieve woorden mee te horen, zijn mond om er vele lieve woorden mee te spreken, zijn handen om te delen, en zijn voetjes om hem te brengen naar plaatsen waar mensen hem nodig hebben. De kinderen zelf herinneren zich er echter meestal niets meer van. Toch willen wij hen laten weten dat ook zij bij de kerk horen. De eucharistie vieren we als herinnering aan Jezus. Door ter communie te gaan nemen we dus deel aan de gemeenschap van Jezus en zijn kerk en herinneren we het laatste avondmaal. Bij de eerste communie nemen de kinderen voor de eerste keer feestelijk deel aan deze maaltijd van Jezus Christus.

DSC 0355DSC 0282Op zondag 8 mei 2016 vierden we in een overvolle kerk van O.L. Vrouw o/d Dijle de eerste communie onder het thema ‘Jezus ons geschenk” . We, dat zijn 49 uiterst blije kinderen, hun enthoesiaste familie en onze meelevende gemeenschap die sinds september het nieuwe catecheseproject heeft voelen groeien.

Even een terugblik van een jaar samen vieren, lachen, bidden, spelen, …. onder Gods regenboog,  hét sterke symbool van de band tussen God en elk van ons. In de dankviering van voorbije juni nam de eerste communieploeg na meer dan 25 jaar welverdiend afscheid. De EC eerste communie kantelde zo in in de Ark, de nevendienst met een jarenlange traditie, momenteel gedragen door een hechte ploeg van een tiental Arkmama’s. Tijdens de zomer hebben we het nieuwe pad uitgestippeld: de EC wordt voortaan een sobere, geïnspireerde viering voor de kinderen, hun gezin én de gemeenschap.  Het centrale thema “Jezus ons geschenk” kreeg vorm in de vorm van een witte doos die de kinderen doorheen het jaar vulden me teksten, liederen, knutsels,… uit de Ark.

Het project bestaat uit verschillende stappen: elk gezin komt minstens 1x per maand meevieren in onze gemeenschap en de kinderen krijgen dan hun eigen nevendienst, uitgewerkt in maandthema’s die inzoomt op de basislijnen van onze liturgie. Telkens worden de kinderen door een Arkmama onthaald bij de Arkboot om er hun pasje met naam en foto op te pikken. En elke maand vonden de ouders in hun mailbox wat we beleefden in onze Ark.