Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

P1130470P1130475P1130479P1130481

Laatste zondag van het kerkjaar 2015, iets voor 10. Kinderen stromen onze kerk binnen, met papa en mama, broertjes en zusjes in hun kielzog, want zij weten écht wel waarheen : onze arkboot – de handgemaakte trots van onze grootste arkers – is de verzamelplaats voor alle kinderen die in 2016 hun eerste communie zullen vieren. Ze beginnen het stramien te kennen. Naast de arkboot hangen de arkpasjes van elk kind, ijverig gaan ze op zoek naar zichzelf. “Welke kleur had ik ook alweer ?” Geen nood: Lieve, An, Zuster Ann en Anneke ( ja, de Annen zijn in serie aanwezig!) hebben de succesformule bij de hand : hesjes in alle kleuren van de regenboog worden vaardig over vrolijke hoofdjes getrokken. Vanaf vandaag vergeet niemand nog zijn kleur! Zoals elke zondag trekken de kinderen tijdens de viering naar de ark, in de ‘catacomben’ van de kerk. Zangstonde deze keer. “Is je deur nog op slot, doe ze open voor God”: de goede luisteraar heeft dit enthousiaste lied zeker tot in de kerk gehoord !

Na de viering heeft het Lieve-en -Annenteam iets speciaals in petto: een rondneustocht door Gods huis, samen met papa en mama.


Een info/doeboekje, open oren en ogen, een doorschuifsysteem met een stop aan elke kleur van de regenboog, meer heb je niet nodig om Gods huis op een andere manier te leren kennen.
Aangezien onze kerk Onze-Lieve-Vrouw-o/d-Dijle heet, stoppen we bij het beeld van Maria, waar we kaarsjes kunnen laten branden. Een kaarsje om te bedanken, om stil te worden, om aan iemand te denken,… de kinderen duiden in het boekje aan wat voor hen belangrijk is.

 

Een grote kast waarin 2 deuren ontbreken. Wat is het ? Soms zijn kinderen verbluffend: “Dit is de biechtstoel, de mensen stapten hierbinnen en dan werden hun fouten vergeven!” “Zo maar? En wie vergeeft hen?” vraagt Anneke. “De paus, de priester, ah nee, Jezus natuurlijk! En enkel als je spijt hebt.” Jelle, eerste communicant in spe, is helemaal zeker van zijn antwoord.
We stappen binnen in een moeilijk woord: de sacristie. Met volle overtuiging vertellen de kinderen aan Ann dat dit ‘de weg naar de ark’ is. Volgens sommigen is het de ‘voorraadkast van de pastoor’. We komen in de buurt! Met plezier legt Ann het tweede moeilijke woord uit: daar liggen de kazuifels van de pastoor. Ook hier zijn kleuren belangrijk.

Twee tafels staan klaar. Waar mag het kopje en de krant komen? Waar het schaaltje met hosties en de kinderbijbel? Met respect zetten de kinderen de verschillende attributen op de juiste tafel.
Lieve legt uit naast de sacramentstoren en de Godslamp: ze vertellen ons dat Jezus hier altijd aanwezig is. De rondneustocht is tegelijk een kleurentocht geworden. Want ook onze laatste stopplaats brengt klank én kleur in elke viering: het orgel. Muziek maken en samen zingen: het maakt ons blij en het verbindt ons met elkaar. En of we dat ervaren hebben bij de zangstonde!
Warme regenbooggroeten vanuit de Ark.
Anneke; foto Johan