Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

DSC 0355DSC 0282Op zondag 8 mei 2016 vierden we in een overvolle kerk van O.L. Vrouw o/d Dijle de eerste communie onder het thema ‘Jezus ons geschenk” . We, dat zijn 49 uiterst blije kinderen, hun enthoesiaste familie en onze meelevende gemeenschap die sinds september het nieuwe catecheseproject heeft voelen groeien.

Even een terugblik van een jaar samen vieren, lachen, bidden, spelen, …. onder Gods regenboog,  hét sterke symbool van de band tussen God en elk van ons. In de dankviering van voorbije juni nam de eerste communieploeg na meer dan 25 jaar welverdiend afscheid. De EC eerste communie kantelde zo in in de Ark, de nevendienst met een jarenlange traditie, momenteel gedragen door een hechte ploeg van een tiental Arkmama’s. Tijdens de zomer hebben we het nieuwe pad uitgestippeld: de EC wordt voortaan een sobere, geïnspireerde viering voor de kinderen, hun gezin én de gemeenschap.  Het centrale thema “Jezus ons geschenk” kreeg vorm in de vorm van een witte doos die de kinderen doorheen het jaar vulden me teksten, liederen, knutsels,… uit de Ark.

Het project bestaat uit verschillende stappen: elk gezin komt minstens 1x per maand meevieren in onze gemeenschap en de kinderen krijgen dan hun eigen nevendienst, uitgewerkt in maandthema’s die inzoomt op de basislijnen van onze liturgie. Telkens worden de kinderen door een Arkmama onthaald bij de Arkboot om er hun pasje met naam en foto op te pikken. En elke maand vonden de ouders in hun mailbox wat we beleefden in onze Ark.

Op de zondag van Christus Koning en Lichtmis nodigden we de kinderen, ouders, broers en zusjes uit voor twee tochten door de kerk “Rondneuzen in Gods huis” en “Samen met Jezus aan tafel”. Prachtig om te zien hoe de  kinderen zich meer en meer “thuis” gingen voelen in dat grote “huis”.

DSC 0215DSC 0183DSC 0171

Dat was heel zichtbaar op de zonnige 8 mei: de kinderen beleefden heel spontaan het gebeuren dicht rond het altaar. Pastoor Jan ging met hen in gesprek. Arkmama’s en kinderen lazen  teksten die we in de loop van het jaar hadden gesprokkeld. Het koor droeg de zingende kerk en de kinderen brachten samen met gitaar ook twee eigen liederen. En de gemeenschap ? Wel, zij zagen hoe elke zondag een vrolijke groep kinderen naar hun arkpasje huppelde, ze konden op de arkboot de maandthema’s lezen, ze hoorden elke maand wat we in de Ark beleefden, en eind april formuleerden ze een persoonlijke wens aan de kinderen.

Omdat we de regenboog graag gespannen houden tot aan het vormsel, worden de kinderen en hun gezin vanaf september uitgenodigd om zeker 5x per jaar te komen meevieren op zondag, bij voorkeur op de derde zondag, de gezelligste in onze gemeenschap. Een warme dank aan al wie dit project gesteund, gedragen, gekleurd heeft.
Lieve en An