Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Iets voor tien ...kinderen en regen druppelen de kerk binnen …

De dag start met nattigheid…..maar dan duwt de zon van ZONdag alle grijs opzij, duikelt binnen langs de glasramen en schildert feestelijke kleuren op de dikke, stoere pilaren. Ze verdubbelt onze blijheid om wat gebeuren zal : onze EC-viering, door corona meerdere maanden uitgesteld.

F4550f43

Je mag zeggen dat de EC-ploeg jong en vooruitstrevend denkt en onuitputtelijk is in creativiteit, maar wie had durven denken dat we eind maart online zouden gaan met de EC-voorbereiding? Niemand. En de arkmama’s en -papa’s al helemaal niet, want zij hebben hun kinderen zo graag rond zich in een gezellige arkkring. Een warme kom-maar-mee-hand, een bevestigend schouderklopje, een ik-begrijp-je-knipoog….ze betekenen evenveel als vertellende woorden.

En toch…een venijnig klein coronabeest stak zijn tentakels in een vlot draaiende EC-werking. Maar de EC-ploeg liet zich niet ontmoedigen : het wereldwijd gebruikte You-Tube kanaal werd ingeschakeld om bijbelverhalen te vertellen, om liedjes en de gebaren van het Onze Vader te oefenen, 

Corona heeft ons geleerd : waar een sterke wil is, loopt een weg naar elkaar en naar een prachtige EC-viering met een pittig thema : ‘Kom uit je boot, kom uit je boom ‘
Een gastvrij welkom voor elk gezin, in een kerk versierd met gebeden-bomen, knutselwerkjes en een arkboot in regenboogkleuren, gemaakt van ….echte bloemen!

 

Slijtage van het You-Tube kanaal merkbaar wegens enthousiast inoefenen van de oo zo vrolijke EC-liedjes. Het zijn onweerstaanbare meezingers. ‘ God kent jou vanaf het begin, helemaal van buiten en van binnenin...’ is ieders favoriet.In zijn homilie over Zacheüs gaat pastoor Jan interactief. Met een taal op kindermaat gesneden heeft hij de aandacht van alle kinderen. 43 wijsvingers zwaaien de lucht in.‘ Zacheüs klom in de boom omdat hij heel klein was en omdat niemand hem leuk vond!’ Een interactieve homilie in elke viering…ik ben voorstander !

F4550e43

Op het moment van de communie fluistert Raphael een beetje onder de indruk : ‘ En is dit nu de échte hostie ?’ Hij weet dat er een verschil is met de niet-gezegende hostie van het oefenmoment. Hoe heerlijk is deze leeftijd van grote verwondering en ontvankelijkheid?

Communicantje Febe en oma’s en opa’s kunnen ook meevieren vanuit hun huiskamer, dankzij een fantastische technische ploeg, die alles live uitzendt.

We maakten een afspraak met de kinderen en onze lieve buren van het Milsenhof : gooi op deze feestelijke dag een goeiedag of een kusje naar elkaar, voor en na de viering…een klein elementje van verbinding tussen jong en oud…Dat doet zo’n deugd. Zo keert iedereen blij en gelukkig huiswaarts !

De hele Arkploeg, de muzikanten, de fotograaf, de technici, alle vrijwilligers wensen alle 43 kinderen en hun ouders graag PROFICIAT. We klinken op een blijvende vriendschap met Jezus!

Ik sluit mijn verslag af met een oproep en een plezant weetje. Wist je dat, sinds Noah op pensioen is en de dieren uit de boot aan land gegaan zijn en zich ondertussen wat uitgebreid hebben, pastoor Jan ook pastoor van Planckendael geworden is ? Een mooi peterschap. Proficiat, Jan!

Mijn oproep : heb je thuis een kast of schuif vol boeken die je niet meer leest, breng ze dan mee naar de Ark. Dankzij het schoolproject ‘ Samen voor Sam’ krijgen jouw boeken een 2de leven bij kinderen in Mechelen die het moeilijk hebben. Een dikke DANK JE WEL voor alle boeken die jullie al gegeven hebben!

Anneke Vanovermeire

-------------------------    

Einde artikel met foto’s