Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

“Als coach van onze vormelingen ben je er getuige van hoe jongeren in enkele maanden groeien in geloof én in gemeenschapszin. Dat doet ook iets met je zelf!”
Dat zegt een bevlogen Kristof Volckaert, die samen met zijn vrouw Chantal, met Caroline en Tim Jolie, en met Désiré Breugelmans, al jaren zorgt voor de vormselcatechese in de gemeenschappen O.L. Vrouw over de Dijle, Hanswijk en Heilig Hart. Zij doen een oproep aan mensen die samen met hen die catechese willen verzorgen.
Kristof rekent voor: “De drie gemeenschappen hebben jaarlijks een veertigtal vormelingen. Wij vragen de mensen die als catechist –hij noemt ze even graag coach – willen helpen, om de vormelingen eens in de drie weken voor anderhalf uur thuis ‘rond de tafel’ te ontvangen. Om die tafel heb je zes tot acht jongeren  voor een boeiend en  gevarieerd programma.  We zoeken naar nog eens drie catechisten. Die bijeenkomsten thuis vallen in de periode van  oktober tot april: het komt dus neer op een tiental avonden, tijdens de week.
Wat houdt dat coachen in? De vormelingen gaan aan de hand van ‘Teofiel’, een fictieve persoon, langs evangelieteksten van Lucas ‘reizen’, en krijgen zo inzicht in wat ons geloof vandaag betekent, en wat het wil zeggen dat je ‘gevormd’ wordt. Er is een catechistenmap beschikbaar met de etappes die Teofiel aandoet, zodat het de coaches gemakkelijker wordt gemaakt, een geloofsgesprek met de vormelingen aan te gaan. Natuurlijk hebben de ouders van de vormelingen zelf ook een belangrijke rol: van hen wordt gevraagd, met de vormelingen tenminste eenmaal per maand een viering in onze gemeenschap mee te maken. Zo doen ze mee aan de gemeenschap waarin hun kind wordt gevormd. Daarnaast is er een aantal momenten op weg naar het vormsel, waarvoor ook de inzet van de ouders wordt gevraagd.
Dat lijkt veel, maar Kristof heeft de ervaring dat dit met een team als vanzelf gaat. De creativiteit en de inzet van de jongeren zelf bemoedigt je als catechist en maakt je blij. Nieuwe catechisten kunnen rekenen op steun en uitleg van het huidige team. Zij krijgen ook een huisbezoek met uitleg, voordat de eerste bijeenkomsten ‘rond de tafel’ worden gehouden.
Het is een goed georganiseerd geheel, maar voor Kristof staat vooral de vreugde van het delen van je geloof met jongeren voorop. Dat is een unieke ervaring, en wij hopen met hem dat meer mensen uit onze parochie die ervaring willen delen.
Zin om mee te doen? Contacteer Kristof of Chantal voor een eerste gesprek op 015-710 930 of op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.