Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Op 24 april 2016 was het zover. 33 jongens en meisjes die zich samen met hun catechisten een heel jaar hadden voorbereid op dit moment, verzamelden om 11u15 samen met hun familie in de kerk om samen het Vormsel te vieren.

DSC 0004DSC 0058DSC 0102God heette hen welkom in Zijn huis, zo zongen we in het intredelied. Een jaar zijn we samen op stap gegaan en hebben de vormelingen gaandeweg Jezus en Zijn boodschap beter leren kennen. Net zoals de leerlingen van Jezus die op weg naar Emmaüs Jezus tegen kwamen, en zich verwonderd afvroegen hoe het toch kwam dat hun hart zo brandde toen ze zich door Hem lieten inspireren en Hem herkenden bij het breken van het brood.

Vormheer, deken Guy De Keersmaecker, gebruikte een heerlijk hedendaags beeld in zijn homilie: het beeld van een computerprogramma. Met de handoplegging en zalving van het Vormsel, zo zei hij, plaatste hij een software-programma in de computer van het leven van de vormelingen. Het software-programma van de Geest, dat de vormeling ten allen tijde, en hopelijk dikwijls kan openen, om hem/haar te helpen in het leven. Dat software-programma dringt zich niet op. Het kan ook ongeopend, niet gebruikt, op de computer blijven staan.

Maar als je erop klikt, dan kan het werken. Daarvoor moet je wel het paswoord kennen en dat is ‘Kom, heilige Geest, kom’. Voor de heilige Geest moet je je immers open stellen. Maar als je DSC 0244dat doet, dan kan Hij je helpen om je niet te laten verleiden tot gemakzucht, je te laten leiden door eigen belang of macht, of blind te blijven voor de noden van je medemensen, maar om je leven ten dienste te stellen van het geluk van iedereen, om zorg te dragen voor je medemensen en de natuur om je heen. De Geest kan je inzicht geven om de juiste dingen te doen en de juiste richting te kiezen. In die geest spraken de vormelingen hun geloof uit en engageerden ouders, peters en peter en meters zich om hen verder te steunen op hun levensweg.

DSC 0193Tijdens de zalving had vormheer Guy een persoonlijk woordje voor elk van de 33 vormelingen. Tijdens het grote dankgebed toonden we ons dankbaar voor het leven en het voorbeeld van Jezus. Dankend en zingend sloten we de viering de viering met het gelijknamige lied.

Een dankwoordje was er op het einde ook voor de vormheer en priester Jan, voor het koor, Wannes en Kristel die zelfs na hun concert van de avond voordien op post waren om deze viering muzikaal op te luisteren, voor Ann en de acolieten voor al hun logistieke en geestelijke steun, voor de dames die voor de prachtige bloemen hebben gezorgd, voor de catechisten, en voor de ouders en de vormelingen om voor de weg van Jezus te kiezen. We wensen hen veel geluk en succes op deze weg en we hopen hen nog vaak in onze gemeenschap te mogen ontmoeten. Een dikke proficiat!
Caroline
foto's Bert Cluytens