Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Het Mechelse restauratiewezen is sinds september 2015verrijkt met het sociaal lunchrestaurant ‘Refuge’. Over de opening ervan werd al bericht in ‘Kerk en Leven’, en ook elders in de media kreeg die opening veel positieve aandacht. Zo lazen we dat het gaat om een initiatief van Groep INTRO, die als uitbater optreedt, en de Stad Mechelen. Onze parochie werkte mee door de benedenzaal van de Refugie van Grimbergen (ons pastoraal centrum, waarin ook het O.L. Vrouwkoor en Jamaswapi hun plek hebben) ter beschikking te stellen. ‘Refuge’ verzorgt elke werkdag lunches voor  iedereen, maar mensen die het financieel wat moeilijker hebben en over een ‘Uitpas’ beschikken, krijgen korting. Voor een lunch die normaal € 9,50 kost, moeten zij slechts Euro 3,50 betalen.

 

4550a484550b48Er zijn sinds de opening alweer tien weken verstreken, en er was voor ons dus alle reden er eens een kijkje te nemen, en zelf de keuken van ‘Refuge’ uit te proberen. Wij werden positief verrast. Na een lekkere paprikasoep kregen we een pastamaaltijd ‘al dente’ met een saus van tuinbonen en champignons, en lapjes bacon. De vegetarische variant, zonder bacon, met extra kaas, werd ook met smaak uitgeprobeerd. Een frisse fruitsla diende als dessert. Hulpen Ravi en Rikkert (zie foto) dienden dit alles op met de glimlach én een ontspannen babbel. Die woensdag deed een twintigtal mensen met ons de lunch eer aan. De zaal is gezellig en functioneel ingericht, met een toog achterin, en de aparte keuken daar weer achter. De twee koks hadden dus goed hun best gedaan, en dat terwijl hoofdkokkin Bieke door een val van de trap niet kon meehelpen. Ravi legde ons uit hoe het werkt: er is één dagmenu, met een vegetarische en een ‘gewone’ variant. Je eet wat de, lekkere, pot schaft.

Manager Hans van Groep Intro vertelde ons dat ‘Refuge’ eigenlijk op drie manieren sociaal is. Men heeft niet alleen speciale tarieven voor de kansarmen, maar ook het eten is soms afkomstig van overschotten van winkels, die nog heel goed bruikbaar zijn, maar niet verkocht kunnen worden vanwege beschadigde verpakking bijvoorbeeld. Bovendien krijgen mensen die zonder werk zitten de kans bij ‘Refuge’ de horecastiel te leren. De bedoeling is wél dat dit uitmondt in een vaste baan elders. Zo is Ravi, die uit India afkomstig is, met veel plezier aan het werk bij ‘Refuge’. Rikkert is er vrijwilliger: hij is pas afgestudeerd en nog op zoek naar een baan. Aangename bijkomstigheid  van dit sociale restaurant is ook, dat je heel gemakkelijk in gesprek komt met de andere bezoekers, omdat iedereen hier gemotiveerd naartoe komt. Wat ons betreft, wij komen er al zeker terug! Het adres van ‘Refuge’ is O.L. Vrouwstraat 52; het is elke werkdag open van 11.30 tot 14.00 u.

 

Main Menu