Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Van 3 tot 5 maart 2017 waren Vokalis en Koraal te gast bij het Deventer Vocaal Ensemble, in de mooie Nederlandse hanzestad Deventer. Het koor verbleef in het charmante Gilde-hotel middenin het centrum. Na een stadswandeling, twee repetities, een flashmob, lekkere etentjes, gezellige babbels, een quiz en een natuurwandeling zat de sfeer er goed in. Zondag was iedereen klaar voor een verbroederingsconcert in de Lebuïnuskerk.

Beide koren begonnen het concert met ‘This is the day’ van Flor Peeters en ze sloten ook samen af met ‘Danza danza’ van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen. Voor de pauze kwam de religieuze muziek aan bod, daarna de profane liederen, waarvan Koraal er enkele met Vokalis meezong. Dirigent Jeroen Keymeulen was na afloop een tevreden man.

De uitstap naar Deventer krijgt begin oktober van dit jaar een vervolg. Van 6 tot 8 oktober 2017 is het Deventer Vocaal Ensemble te gast in Mechelen waar ze met evenveel warmte en vriendschap zullen ontvangen worden.

4550b12

 

 

Het Onze-Lieve-Vrouwkoor werd in 1955-1956 opgericht door Bob Peeraer in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle te Mechelen, aansluitend bij de 600-jarige traditie van koorzang in deze kerk.

Begonnen als knapenkoor groeide het uit tot een volwaardig gemengd koor, Vokalis. Samen met het jongerenkoor, Koraal en de voorbereidende afdeling, Kolor, telt het O.-L.-Vrouwkoor ruim 100 zangers.

De hoofdbetrachting was en is nog steeds het wekelijks opluisteren van de zondagsviering in de eigen kerk.

Het koor heeft ook een rijke concerttraditie opgebouwd. Naast het jaarlijkse concert rond profane muziek worden regelmatig concerten gegeven in eigen kerk en elders. Zo is het koor reeds verscheidene jaren te gast geweest in het Festival van Vlaanderen te Mechelen.

 

21 Juli 2010, het was weer zover! Met 79 enthousiaste koorleden en acolieten trokken leden van het O.-L.-Vrouwkoor en acolieten van O.-L.-Vrouw o/d Dijle, richting de Ardennen om er een onvergetelijk 10-daags kamp van te maken! De tenten werden opgeslagen in Tavigny, een dorpje nabij Houffalize. Met het fantastische kampthema ‘Rock Tavigny’ beleefden de deelnemers er al rockend, swingend en headbangend een prachtig kamp vol fijne activiteiten, ambiance, vriendschap en vooral veel plezier! Op de foto, gemaakt door Klaas, ziet u de koorgroep en acolieten allemaal op één foto. Ook dat is traditie. Zoals het koor reeds voor de 5de keer in Boeur, Tavigny, op kamp was. Dat was de eerste keer in 1977 en daarna volgden ’95, ’98 en 2000. Ondanks de minder goede weersomstandigheden viel het allemaal erg goed mee. De inbreng van de uitgebreide keukenploeg heeft dat zeker in de hand gewerkt. Spijtig genoeg zat het weer niet altijd mee maar ook hieraan wist de leiding vol goede moed steeds weer een mouw aan te passen! Rock Tavigny 2010, een kamp om nooit te vergeten!

 

De organist van de kerk is Wannes Vanderhoeven: hij heeft een belangrijke muzikale rol voor de vieringen Wannes studeerde orgel bij Joris Verdin en Jos Peeters. Hij behaalde eerste prijzen notenleer, harmonie, praktische harmonie en contrapunt, meestergraden voor orgel en kamermuziek en een specialisatiediploma orgel en improvisatie. Op diverse internationale masterclasses bekwaamde hij zich in specifieke uitvoeringspraktijk.

 

Het koor, dat elke week aanwezig is in de zondagsviering, heeft er een belangrijke rol. Het brengt een afwisseling van gregoriaanse muziek, polyfonie en koormuziek, en Nederlandse liederen, die samen met de aanwezigen worden gezongen.

Het Onze-Lieve-vrouwkoor omvat verscheidene afdelingen: Kolor, het kinderkoor (o.l.v.Trui Vanneck), Koraal zijnde de jongerenafdeling ( o.l.v. Kristel Verpoten) en het volwassenenkoor, Vokalis, dat sedert januari 2006 ook geleid wordt door Kristel Verpoten.

Deze drie afdelingen hebben elk hun eigen karakter: bij Kolor worden via eenvoudige liederen de basisbegrippen van de koorzang aangebracht, bij Koraal wordt gewerkt aan eigentijds repertoire, maar ook een liturgische muziek en optredens samen met het volwassenenkoor. Bij Vokalis komt dan vooral de 'grote' koorliteratuur aan bod, naast het liturgische repertoire dat steeds wordt aangepast. Het gregoriaans blijft ook een belangrijke plaats innemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOLOR

vanaf het 1ste leerjaar.

repetities:

1ste en 2de leerjaar: zaterdag van 17.30 tot 18.30 uur.

3de tot en met 6de leerjaar: zaterdag van 18.45 tot 19.45 uur.

KORAAL

jongens en meisjes vanaf het 1 ste middelbaar. repetities: zaterdag van 18 - 20uur.

VOKALIS

jongens na hun stemverandering en meisjes vanaf het 6de middelbaar

repetities: zaterdag van 20 - 22uur.

Dirigenten

KOLOR Hester Lenaerts Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KORAAL Kristel Verpoten, GSM: 0475 31 33 99.

VOKO Kristel Verpoten, GSM: 0475 31 33 99.

 

Voorzitter  Wim Vermost, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  0477/700.655

Lokalen Gebrs. Verhaegenstraat 14

E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie www.olvkoor.be

Het koor geeft ook concerten en gaat jaarlijks van 21 juli tot 31 juli op kamp.