Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

De organist van de kerk is Wannes Vanderhoeven: hij heeft een belangrijke muzikale rol voor de vieringen Wannes studeerde orgel bij Joris Verdin en Jos Peeters. Hij behaalde eerste prijzen notenleer, harmonie, praktische harmonie en contrapunt, meestergraden voor orgel en kamermuziek en een specialisatiediploma orgel en improvisatie. Op diverse internationale masterclasses bekwaamde hij zich in specifieke uitvoeringspraktijk.

 

Wannes Vanderhoeven is organist-titularis aan de kerk van O.-L.-V.-over-de-Dijle in Mechelen, gastprofessor aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen en leraar orgel aan het Stedelijk Conservatorium te Mechelen en aan de muziekacademie in Turnhout. Aan de academies van Lier en Turnhout is hij pianist-begeleider van de dansafdeling.

Hij schreef orgelwerken, liederen, koorbewerkingen van kerklied tot close harmony, en liturgische composities op teksten van Huub Oosterhuis, waarvan "Requiem" bekroond werd met de prijs "Flores Iuventutis" in 1992, en "Dodenvesper" op CD werd opgenomen door het Koorcollectief Leerhuis en Liturgie uit Lier.

Hij is begeleider-repetent is van het kamerkoor Helicon, lid van de werkgroep voor orgels van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel, en medewerker van “Orgels aan de Dijle”, een initiatief ter bevordering van de plaatselijke orgelcultuur. Als solist en begeleider van solisten en vocale ensembles concerteert hij in binnen- en buitenland (Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Groot-Brittanië, Tsjechië) en daarnaast werkte hij mee aan radio-, TV- en CD-opnames en orkestprodukties met het Vlaams Radio Orkest en het symfonisch orkest van de Koninklijke Muntschouwburg. In 2004 nam hij een orgel-CD op met werk van J.S.Bach en enkele onuitgegeven werken van Mechelse componisten.

Hij behaalde een eerste prijs in de nationale orgelwedstrijd "A.Paepen", een tweede prijs in de V.O.V.-orgelwedstrijd (Brugge) en een “Diploma di Merito” in het "Torneo Internazionale di Musica".