Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Het Onze-Lieve-Vrouwkoor werd in 1955-1956 opgericht door Bob Peeraer in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle te Mechelen, aansluitend bij de 600-jarige traditie van koorzang in deze kerk.

Begonnen als knapenkoor groeide het uit tot een volwaardig gemengd koor, Vokalis. Samen met het jongerenkoor, Koraal en de voorbereidende afdeling, Kolor, telt het O.-L.-Vrouwkoor ruim 100 zangers.

De hoofdbetrachting was en is nog steeds het wekelijks opluisteren van de zondagsviering in de eigen kerk.

Het koor heeft ook een rijke concerttraditie opgebouwd. Naast het jaarlijkse concert rond profane muziek worden regelmatig concerten gegeven in eigen kerk en elders. Zo is het koor reeds verscheidene jaren te gast geweest in het Festival van Vlaanderen te Mechelen.

 

Meermaals trad het koor op in het buitenland. Het koor was laureaat van de Cultuurprijs van de stad Mechelen en verwierf in 2001 de Visser-Neerlandiaprijs voor zijn bijzondere inzet en verdienste voor de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap. In 2005 werd de vijftigste verjaardag van het koor gevierd met meerdere manifestaties. In 2007 werkte het koor mee aan de uitvoeringen van het oratorium 'Het Bronzen Hart' van Gaston Feremans naar aanleiding van de honderdste verjaardag van zijn geboorte. In 2008 voerde Vokalis- samen met het Kathedraalkoor Mechelen, solisten en het Nationaal Orkest van Luxemburg- de Theresienmesse van Haydn uit in de Sint Romboutskathedraal te Mechelen. Een jaar later stond – samen met het Mechels Kamerorkest en solisten- Die Sieben letzte Wörte van Haydn op het programma met twee uitvoeringen in de basiliek van Hanswijk te Mechelen. Van de reeks kerstconcerten die het koor op de kalender had staan, onthouden we vooral dat van 20 december 2009, toen ingevolge de sneeuwellende alleen de fervente koorvrienden de verplaatsing naar de O.-L.Vrouwkerk maakten.

In 2010 behaalde Vokalis in de provinciale koorwedstrijd van de provincie Antwerpen een score van 87% in de categorie 'Uitmuntendheid'. In november van dat jaar werkte het koor mee aan twee uitvoeringen, Gent en Mechelen, van 'Ein deutsches Requiem' van Johannes Brahms.