Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Op deze Vierde Paaszondag 2020 gaat Mgr. Koen Vanhoutte, hulpbisschop Mechelen en Vlaams-Brabant voor in de viering vanuit de kerk van de Jezuïeten in Mechelen, die wij hier kunnen volgen.

Op het einde van deze viering is er een oproep voor steun in deze zware tijden voor mensen die het voordien ook al moeilijk hadden.

De scholen zijn druk bezig om de lessen zo goed mogelijk te laten opstarten. De Mechelse parochies willen graag helpen waar ze kunnen.

Vanuit het Pastoraal Stadsoverleg en de werkgroep “Samen voor Sam” is afgesproken dat scholen gebruik kunnen maken van een aantal parochiezalen. Zodoende kunnen leerlingen in kleinere groepen les volgen. Zuster Ann Van Steenweghen neemt de coördinatie hiervan op.
Ook voor andere vragen en suggesties kan u bij haar terecht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 0472 48 02 98.

Het Koraalhuis in Mechelen blijft een plek waar kwetsbare mensen na afspraak terecht kunnen. Dit gebeurt allemaal volgens de richtlijnen. Een heel concrete vraag: het Koraalhuis vraagt mondmaskers. Te bezorgen in het Fonteinstraatje op maandag- en dinsdagvoormiddag, na een seintje op 015 29 19 00. Of zonder afspraak op werkdagen tussen 09.00 uur en 12.00 uur in het Secretariaat van de Mechelse parochies, Kanunnik De Deckerstraat 48.

 

Bij de start van de Mariamaand biedt Jeroen Keymeulen, dirigent van Vokalis/ Onze-Lieve-Vrouwkoor, ons het “Ave Maria” van Franz Biebl, hier in een schitterende live uitvoering van Chanticleer.

De Duitse componist Franz Biebl componeerde het motet in 1959, oorspronkelijk voor mannenkoor, maar werd pas echt bekend toen Chanticleer, een Amerikaans mannenkoor, het op zijn repertoire zette eind jaren 80.

Het motet bestaat tekstueel uit verzen uit het “Angelus”-gebed, afgewisseld met het Ave Maria als refrein.

  • Angelus Domini nuntiavit Mariae

et concepit de Spiritu Sancto.

refr.  Ave Maria, gratia plena,

Dominus tecum,

benedicta tu in mulieribus,

et benedictus fructus ventris tui, Jesus.

  • Maria dixit:

Ecce ancilla Domini

Fiat mihi secundum verbum tuum.

refr.  Ave Maria …

  • Et verbum caro factum est

Et habitavit in nobis.

refr.  Ave Maria …

Sancta Maria, mater Dei,

ora pro nobis peccatoribus.

Sancta Maria, ora pro nobis

nunc et in hora mortis nostrae.

Amen.

 

Als orgelmeditatie voor deze week krijgen we eens een ander instrument te horen van Wannes Vanderhoeven: het harmonium. Vorig jaar in de kersttijd gebruikten we in Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle een harmonium ter vervanging van het defecte orgel. In principe een saloninstrument, heeft het harmonium toch ook een plaats gevonden in de kerk, dikwijls als vervanger voor het te dure, grote kerkorgel. In dat kader is er een schat aan repertoire geschreven voor de eredienst. Daaruit presenteert Wannes deze week dit elegante "Offertoire" van niemand minder dan César Franck.

Voor deze opname gebruikte hij niet het Alexandre-harmonium dat vorig jaar in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle stond, maar wel een subliem instrument van Victor Mustel, afkomstig uit een gesupprimeerd klooster in Henegouwen.

Dit is orgelmeditatie #9:  https://youtu.be/Mc32xz9OUHs

De volledige playlist van Wannes Vanderhoeven vind je hier