Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Op deze zevende Paaszondag gaat Frans Mistiaen s.J. voor in de viering vanuit de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal in Mechelen. In deze Coronatijd is het mogelijk om elke zondag een viering uit te zenden dankzij de samenwerking van de Jezuïetengemeenschap in Mechelen en de Mechelse parochies. Je vindt de viering hier met deze link.

 

Deze week brengt Wannes Vanderhoeven een stevige brok orgelmuziek "in de oude stijl": "Canzona in G" van Heinrich Scheidemann (ca.1595-1663). Scheidemann was een Noordduitse organist die geldt als één van de schakels in de stijlgeschiedenis tussen de Amsterdamse orgelmeester Jan Pieterszoon Sweelinck en Johann Sebastian Bach.

Zijn "Canzona" is een prachtig avontuurlijk werk met een massa aan speelse figuraties. Op een bepaalde manier is het een première: Wannes heeft dit stuk nog nooit eerder op een concert of in de eredienst gespeeld, het is "vers van de pers". En het klinkt erg leuk op zijn kleine studio-orgel...

Dit is orgelmeditatie #12

De volledige lijst van de orgelmeditaties van Wannes vind je hier.

En Jeroen Keymeulen, dirigent van het Onze-Lieve-Vrouwkoor koos voor deze week in de maand mei:het Ave Maria van Anton Bruckner, geschreven in 1861 in Linz. Het Maria-motet werd gecomponeerd voor 7 a capella stemmen.