Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Pinksteren, een bijzondere feestdag in deze Coronatijd. Het feest van de apostelen, die naar buiten komen, geraakt door de Geest en de inspiratie die uitging van het leven van Jezus. Zij zetten ramen en deuren open en getuigen van hun geloof. Wij worden vandaag, meer dan ooit, uitgedaagd om - geïnspireerd door die Geest – terug naar buiten te gaan, binnen de afgesproken regels. Met deze woorden worden wij begroet in de eucharistieviering, voorgegaan door Dirk De Gendt, regiodeken Mechelen vanuit de kerk van de Jezuïeten.

Daarnaast bieden wij de Pinksterboodschap aan vanuit de drie Mechelse parochies en van pastoor Jan Arnalsteen; je kan ze hier beluisteren.  De 10 getuigenissen worden omkaderd door vijf geïmproviseerde muzikale miniaturen rond het gregoriaanse thema Veni Creator Spiritus, gespeeld door Wannes Vanderhoeven op het heerlijk klinkende Verschueren-orgel in zijn studio. Het is ook zijn keuze van de week.

Naast deze vijf improvisaties deelt hij met ons het gregoriaanse Sanctus, opgenomen in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle door VRT op 1 april 2001. Dit is de orgelmeditatie #13 van Wannes Vanderhoeven:   .

Jeroen Keymeulen koos voor Non vos relinquam oprphanos, een renaissance motet van de hand van William Byrd, speciaal geschreven voor Pinksteren en gezongen door The Cambridge Singers:  .

De vertaalde tekst luidt als volgt:

I will not leave you comfortless. Alleluia.

I go, and I will come to you. Alleluia.

And your heart shall rejoice. Alleluia.