Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

 

lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 002Op zondag 2 februari 2014, Feest van het Licht, verzamelden de kinderen van eerste communie-catechese, vormselcatechese, acolieten en nevendienst samen met hun ouders en grootouders in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle, voor een deugddoende en inspirerende Lichtmis-viering. De kinderen brachten licht in de kerk op de tonen van het lied ‘Wees hier aanwezig’.

 

In de eerste lezing hoorden we wat het licht van de mens is: liefde. Liefde doet het donker opengaan, met liefde wordt het leven lichter en vrolijker en aan liefde kan elke mens, groot of klein, zich warmen. In een zegeningsgebed sprak priester Jan de bede uit dat de kinderen, jongeren, tieners, hun ouders en grootouders zouden gezegend worden met liefde, wijsheid, kracht en geduld en geloof in het goede. Op de tonen van het lied ‘Alles begon met God, het water en het licht en de mens en het vuur en de liefde’ gaven de kinderen hun licht door aan hun ouders en grootouders die in de viering aanwezig waren.

 

lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 005lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 009

Na de evangelielezing over de opdracht in de tempel en de oude Simeon die zich gezegend weet omdat hij het kind Jezus heeft mogen zien en weet dat die licht gaat zijn voor de wereld, vroeg Jan aan drie ouders om te getuigen over hoe zij licht willen zijn voor en licht zien in hun kinderen.

Op de vraag van Jan: Hoe brengen jullie als ouders licht naar jullie kinderen ?, antwoordde Veerle:
"Ik denk daarbij vooral in de eerste plaats aan liefde geven en bescherming bieden. Het begint al heel vroeg als de baby nog in de buik zit, koesteren we al liefdegevoelens en vanaf de geboorte overladen we ons kind met veel liefde en we blijven we ons kind graag zien, dat stopt nooit. Licht brengen in de vorm van liefde is je kind de kans bieden om hem of haar te laten ontdekken wie hij of zij is en zich laten ontplooien tot een individuele persoon met eigen identiteit. Het maakt ook dat je kind positief in het leven staat en zich goed voelt in zijn omgeving.

lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 012lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 013lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 016lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 024lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 027lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 030

En Marleen ging verder: Een tweede belangrijke manier van licht brengen is onder de vorm van het nodige vertrouwen schenken om je kind zelf zijn of haar weg te laten vinden in het opgroeien en hem of haar vooral de vrijheid te gunnen om dingen te ervaren en uit te proberen. Natuurlijk aangepast aan de leeftijd. Als ouders willen we ons kind graag doen geloven dat het tot veel in staat is, laat hen nog maar geloven in hun dromen ! We omringen hen met veel respect en waarde om de persoon wie ze zijn zodat ze uitgroeien tot een sterke persoonlijkheid. Vrijheid gunnen versta ik vooral onder hen beetje bij beetje loslaten zodat ze zelf ervaren wat ze aankunnen en fier kunnen zijn op wat ze bereikt hebben.

Jan vroeg verder: Hoe proberen jullie dan concreet licht te zijn voor jullie kinderen?
Veerle: Als ouder kan je licht brengen door je kind te steunen als het een moeilijk moment heeft of hem of haar helpen bij een beslissing te nemen, niet door voor hem of haar de keuze te maken, maar door alle mogelijkheden te laten zien. Als ouder ben je ook licht voor je kind door het goede voorbeeld te geven, zo ziet je kind dit en neemt het dit ook over. Marleen: Dit komt neer op de essentiële waarden die je wil meegeven aan je kind en die je als ouder belangrijk vind. Je stuurt als het ware de koers licht aan zodat ze goed terechtkomen en je biedt een veilige thuishaven aan.

Jan: Welke waarden vinden jullie vandaag belangrijk om door te geven aan jullie kinderen?
Peter: Wij zijn beiden met bepaalde christelijke waarden groot gebracht. We hebben als koppel zelf gezocht naar wat voor ons lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 031belangrijk is, welke van die waarden die wij willen doorgeven. Voor ons is dat respect: gewoon vriendelijk zijn en beleefd, open staan voor anderen. Familiale waarden, de sterkte van ons gezin als team. Veel praten met elkaar, uitleggen dat we goed moeten zorgen voor elkaar, vb. bij ziekte. En ook een warme, veilige en liefdevolle omgeving creëren voor de kinderen. Zodat zij overal waar ze willen hun licht kunnen opsteken en de wereld ontdekken. Op die manier zijn zij ook licht voor ons: hun optimisme, het feit dat ze zo onbevangen zijn, verwonderd en steeds het goede zien, daar kunnen wij nog veel van leren. Ze doen ons op die manier stilstaan bij het leven, hoe snel het ook gaat en weer nadenken over waarden en normen. De cirkel is rond…

Bij het Onze Vader kwamen kinderen en ouders samen in een grote kring rond het altaat staan; een inspirerend moment.

lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 021lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 035lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 038lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 040lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 041lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 043lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 045lichtviering O.L.V. od Dijle 2 februari 2014 046

Aan allen die deze viering mee tot een feest hebben gemaakt: een hartelijk dank je wel. Dat wat we hier hebben mogen beleven ons nog lang mag bijblijven en inspireren.

4550b07 - kopie