Fijn catechesemoment met de eerste communicanten en hun ouders.

Op zondag 27 november 2022 hadden de Arkcatechisten een erg leuke nevendienst voorzien:  zingen, zingen, zingen!  Dirigente Elke leidde dit alles in goed banen.  De liedjes van de eerste communie werden ingeoefend én een daarvan werd door alle kinderen samen voor het altaar gezongen als communielied:  ‘God kent jou…’.

Na de zondagsviering hadden onze eerste communicanten en hun gezin een catechesemoment met als thema ‘Samen rondneuzen in Gods huis’.  De kinderen hadden reeds hun Rondneusboekje gekregen en een hesje in de kleur van hun Arkpasje.  Langs zes haltes liep de rondneustocht, telkens bemand door een Arkcatechist en zichtbaar gemaakt door een vlag met een regenboogkleur en een nummer.

Op een leuke manier, met hier en daar een opdracht erbij, leerden de kinderen (én hun ouders) enkele belangrijke en verborgen plekjes van onze kerk kennen.

De plaats van de priester innemen in de biechtstoel of achter het schuifraampje luisteren naar een zinnetje dat je wordt toegefluisterd…  De evangelisten zoeken rond de preekstoel en hen herkennen aan hun symbool…  In de sacramentstoren, toch wel een heel bijzonder en kostbaar plekje, op zoek gaan naar de plaats waar de cibories met de gezegende Jezusbroodjes of hosties worden bewaard en te weten komen waarom de godslamp altijd brandt…  Onze kandidaat-eerste communicantjes kunnen er vanaf nu alles over vertellen!

Op een écht verborgen plekje vonden ze de muurschildering van de parabel van de Verloren Zoon, die als het ware in stripvorm getoond wordt.  Wie kon de tekeningetjes in het snuffelboekje terugvinden op de muur?  Echt wel moeilijker dan je denkt! 

In de sacristie kregen ze verschillende gewaden van de priester te zien en leerden ze wanneer welke kazuifel wordt gedragen.  Ze konden er een blik werpen in de enorm grote kasten waar de priestergewaden worden bewaard. Wisten jullie trouwens dat een paars kazuifel wordt gedragen tijdens de Advent en een goud-witte op kerkelijke feestdagen?

Een unieke ervaring beleefden de kinderen achteraan in de kerk, waar ze langs een smalle wenteltrap de toren beklommen. Wel 84 treden telden ze! Vanuit de toren hadden ze een prachtig zicht over een regenachtig Mechelen. En ze gluurden zelfs even in enkele schatkisten. Wat ze daarin vonden, is natuurlijk een geheim.

Het was een fijne, intense, speelse ontdekkingstocht door onze mooie kerk voor de eerste communicanten en hun gezin, leuk om samen rond te neuzen in Gods huis, waar iedereen zich heel erg welkom voelde!