Vernieuwing van elektriciteit en verlichting in onze kerk!

De vernieuwing van elektriciteit en verlichting is al vele jaren een prioriteit voor onze kerk. Dit belangrijke dossier werd door de stad Mechelen al sedert 2013 principieel toegezegd, maar omwille van budgettaire beperkingen of meer prioritaire dossiers steeds achteruit gesteld. 

We hebben er dus tien jaar op moeten wachten, maar op 4 april was het zover: de startvergadering met aannemers, architect en studiebureau.
Na de paasvakantie op maandag 17 april start onderaannemer Helix Art &Technics uit Sint-Niklaas met het inpakken van de orgelfronten, de Rubenstriptiek en een aantal zijaltaren in de koorkapellen om deze tegen het stof en vallende objecten te beschermen. Daartoe zullen voor de orgelfronten stellingen worden opgebouwd. De voorbereidende werkzaamheden zullen ongeveer 2 weken duren.
Een aantal vrijwilligers zal vanaf 18 april het kleine roerend erfgoed zorgvuldig verhuizen naar een stockagetent achteraan in de kerk.

Foto: Bert de LeenheerAannemer Electro-Corbeels uit Holsbeek zal starten met de afbraak van de bestaande elektrische installatie zodra alle kunst is afgeschermd.
De werken kosten in totaal € 333.000 en moeten klaar zijn na 6 maanden. Ze worden 2/3 betaald door de stad Mechelen en 1/3 door onze Kerkfabriek.
Er zal meer dan 6000 meter elektriciteitskabel worden aangelegd.

De werken staan onder leiding van Steenmeijer Architecten en studiebureau Efika engineering.
De museale verlichting van het hoogaltaar en de Rubenstriptiek zijn de meest in het oog springende verbeteringen, samen met een praktische loopverlichting en een toeristenverlichting met bewegingsmelders. Al het overige zit achter de schermen, vooral in de torentrappen en op de kerkzolders.

De nieuwe installatie zal veel veiliger zijn dan de oude die bijna 60 jaar op de teller heeft.
De kerk zal buiten gebruik zijn tijdens de werkweek van maandag tot vrijdag.
Zaterdag en zondag en Onze-Lieve-Heer Hemelvaart zijn gereserveerd voor de kerkdiensten, weliswaar in een kerk waarvan alle kunstschatten zijn verhuisd of afgedekt. Het zal wennen zijn.
De aannemer doet er alles aan om stof te vermijden, alle boringen gebeuren onder stofafzuiging.

Heel veel dank aan iedereen die deze belangrijke werken mogelijk maakt en ondersteunt!