De vormselviering in Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle

Op zondag 7 mei was het vormselviering in Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle. De 25 vormelingen waren paraat, de ene  al wat meer zenuwachtig dan de andere. Ook voor de catechisten is het elk jaar weer spannend. Dit is de viering waar we de afgelopen maanden hebben naartoe gewerkt en geleefd.

De kerk zag er wat anders uit: kunstwerken en orgel waren ingepakt om ze te beschermen tijdens de grote werken aan de elektriciteit. Maar eenmaal de viering begonnen was, verdwenen al deze kleine materiële obstakels naar de achtergrond.

In hun kleurrijke T-shirt kwamen de vormelingen stoetsgewijs naar hun plaatsen vooraan. Hun doopkaarsen stonden netjes naast elkaar voor het altaar.

Pastoor Jan, onze vertrouwde voorganger, was dit jaar de vormheer. Hij legde aan de vormelingen uit hoe ze altijd onderweg zijn -van huis naar school, van school naar huis, van huis naar de sportclub etc. Zo is dat ook voor een gelovige: gelovig zijn is altijd op-weg-zijn.  Het begint met het doopsel, dan komt de eerste communie en dan het Vormsel. Het zijn etappes die gemarkeerd worden door kleine tekens: een beetje water, een stukje brood, een beetje zalf, meer is niet nodig om verder op weg te gaan, een leven lang.

Met het licht van de paaskaars deden de catechisten met vormelingen alle doopkaarsen weer branden. De vormelingen stelden zich  langs weerszijden van de lichtgloed op en spraken samen, krachtig en duidelijk, hun geloof uit.

“Ik geloof ik vertrouw en waag de sprong om te geloven”, zongen ze bij de communie samen met de jeugdkoren Koloriet en Koraal onder leiding van Elke. Vandaag hebben ze een sprong gemaakt op de levenslange geloofsweg.

Caroline van de parochieploeg reikte hun en hun ouders een waaier aan mogelijkheden aan om betrokken te blijven in onze warme geloofsgemeenschap.

De viering was een echt feest. Dank aan allen die hun steentje hebben bijgedragen om er een begeesterende gebeurtenis van te maken.

Tekst: Chantal

Foto’s: Bert Cluytens