Naamopgave vormelingen – zondag 3 december 2023

De naamopgave of hoe de vormelingen een eerste stap zetten op weg naar hun Vormsel – zondag 3 december 2023

De vormselcatechese is op kruissnelheid gekomen. De vormelingen hebben elkaar leren kennen. Ze hebben zich afgevraagd wie God is, welke namen Hij (of is het Zij?) heeft en welke beelden er bestaan om over Hem (Haar) te spreken. Ze werkten met het verhaal van de lamme man en ja, nu waren ze klaar om een stap te zetten in geloof en hun naam op te geven, een stap die hoort bij de voorbereiding op het Vormsel.

In de nevendienst van het Vlot vroegen ze zich samen af wat dat nu voor hen kon betekenen. Voor één catechesegroepje was het helder: God mag vandaag onze naam schrijven in de ‘palm van zijn hand’, zoals er staat in de bijbel, en dat wil zeggen dat ik een heel bijzonder plaatsje heb bij God. Een ander groepje vulde aan dat we door onze naam ook een plaatsje hebben in ons gezin, bij onze vrienden, in de sportclub en ook bij God. Groeien in geloof en het voorbeeld van Jezus volgen, zijn andere zinnetjes die we hoorden klinken, allemaal stappen op de weg naar het Vormsel toe. Met  hun kleurrijke T-shirt waarop staat ‘in goed gezelschap’ gaan ze samen als groep enthousiast verder.

De viering was extra bijzonder omdat Sander zijn eerste communie deed. Omringd door zijn ouders mocht hij als eerste aanschuiven aan de tafel van de Heer. Een eenvoudig maar krachtig moment.

Ervaringsverslag van Evelien Bienstman, mama van Nand

Waarom moet ik mijn naam opgeven? Maar mama, aan wie moet ik mijn naam dan zeggen, ze kennen mijn naam toch al? En wanneer moet dat dan juist? … 

Met deze vragen vertrokken we naar de eucharistieviering op zondag 3 december. De eerste zondag van de advent en de dag van de eerste sneeuwvlokjes in Mechelen. En voor de vormelingen vooral de dag van de naamopgave.  

Tijdens de voorbereiding met de vormselcatechisten werd duidelijk wat dit inhoudt. Ze willen hun naam opgeven om aan de Kerkgemeenschap te laten weten dat ze op weg gaan naar hun vormsel. Elk groepje kon ons vertellen waarom hun naam bijzonder is. De vormelingen noemden luid en duidelijk hun naam.  33  jongeren gaan samen op weg naar hun vormsel op 12 mei. Dat zorgde voor een grote cirkel wanneer ze samen met hun ouders en de jongere kinderen samenkwamen rond het altaar om het Onze Vader te bidden. 

Na de viering werd al vooruitgekeken naar de lichtjeswandeling tijdens de vredeslichttocht. Met een kaarsje in de hand, wandelden de vormelingen de kerk uit, klaar voor hun volgende activiteit samen. 

Foto’s: Johan Lenaerts