Pinksterviering

Pasen duurt vijftig dagen; dit jaar dus tot zondag 5 juni. De cyclus wordt “afgesloten” met het Pinksterfeest. Het is wel de bedoeling dat we de intuïtie van Pasen het hele jaar door met ons meedragen: in navolging van Jezus mensen van opstanding en toekomst zijn.  Dat het te zien mag zijn in onze gemeenschap van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle!

Op Pinksterzondag gaan we geest-driftig vieren.  De adem van God zal over ons komen en zijn nieuwe schepping wil aan ons gebeuren. Het komt er gewoon op aan om ons er voor open te stellen; veel meer hoeven we niet te doen. Het staat te gebeuren, nu evengoed als toen. Toen de dag van Pinksteren aanbrak, waren allen bijeen op dezelfde plaats. Plotseling kwam uit de hemel een gedruis alsof er een hevige wind opstak en heel het huis waar zij gezeten waren, was er vol van. (Handelingen 2,3)

Wind, adem, vuur … bezieling, zeg maar. En we zullen woorden vinden om die bezieling over te brengen, vanuit de oude boeken naar de nieuwe tijd waarin wij leven. Ieder van ons hoort de boodschap in zijn eigen moedertaal. (Handelingen 2,8)   In alle kerken staat er een lezenaar die we “ambo” noemen, spreekstoel, waar vandaan de woorden klinken. In onze kerk staat er sinds kort een nieuwe. In het kader van ons artistieke spiritualiteitsproject “Raak aan en laat je raken” werd een ambo mét vismotief gecreëerd door de Mechelse kunstenaar Bart Callebaut – bij gelegenheid van zijn recente bezoek aan onze kerk “ingelezen” door kardinaal De Kesel (de volledige tekst van de inlezing kan je hier terugvinden). Tijdens de Pinksterviering gaan we hier verder op door.

Wat ook mooi is: onze ene nieuwe ambo heeft meteen een broer/zus gekregen, die de Bijbel zal dragen waar kerkgangers en passanten kunnen in bladeren om de woorden tot zich te laten komen.  Bovendien is er ook nog een “kindje”: een kleine lezenaar met kinderbijbel.  Onze ambo-pret kan niet op!