Vormselviering in Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle

Het was vormselviering in Onze Lieve Vrouw over de Dijle op de zonovergoten zondag van 15 mei. Alles draaide om de liefde…

Foto: Foto-KaSt
Foto: Foto-KaSt

Aan de pilaar vooraan hing op een bord een heel groot hart, met daarin 28 kleine, rode hartjes. De vormelingen hadden deze hartjes gemaakt tijdens de dauwtrap een week voor hun vormsel. We verdiepten er ons in het evangelie van hun vormselviering. Daarin geeft Jezus zijn leerlingen in een soort spiritueel testament zijn laatste woorden mee: “Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief, zoals ik jullie heb liefgehad. Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.”

“Wat is Jezus voor mij gaan betekenen, na dit jaar vormselcatechese?”, vroegen we de vormelingen.  “Veel, hij is een goed persoon!” En ook: “Als een persoon die mijn inspireert en waar ik naar opkijk.” Of nog: “Een beschermer waar je altijd op kan rekenen.” “Een goed, lief en vergevensgezind persoon. Een echt voorbeeld.”

“En hoe ga ik die liefde handen en voeten geven?”, luidde de volgende vraag. “Iedereen graag zien; minder ruzie maken; heel lief zijn; veel mensen helpen door lief en behulpzaam te zijn; door te praten; iemand helpen die het nodig heeft; …

Hun  antwoorden schreven de vormelingen op de rode harten. Ze brachten die mee tijdens de offergang van de vormselviering. De harten werden geprikt op het grote hart op de pilaar.

Liefde, genegenheid en inzet waren alomtegenwoordig en hebben de vormselviering mogelijk gemaakt. Inzet van de catechisten en van veel helpende handen, zoals voor de magnifieke bloemstukken die Frie en Emmy samen met enkele mama’s hebben gemaakt, in de kleuren geel en rood. Onverwachts helpende handen, die we dankbaar vonden bij Tinneke van ons koor en de broers Stef en Karl van Foto-KaSt uit St-Pieters-Leeuw, na het uitvallen van koordirigente Elke en fotograaf Bert door corona. Koloriet en Koraal hebben een heel knappe prestatie neergezet en vanop de stoelen van de vormelingen werd stevig meegezongen. Jaarlijks helpende handen van Ann Horckmans die ervoor zorgt dat alles wat nodig is voor de viering klaar ligt, van Michel om de juiste versterking te zetten bij het koor, van grote zussen van vormelingen die hielpen om de boekjes uit te delen en de collecte te doen. Ik kan zo blijven doorgaan.

Over liefde hield vormheer kardinaal De Kesel zijn homilie: “We mogen geloven dat er Iemand is die altijd van ons houdt, bij wie we altijd terecht kunnen; en we worden opgeroepen om zijn leerling te zijn en te doen zoals Hij. Een goed mens zijn. Het is zijn Geest die jullie de kracht zal geven om het goede te doen.”

De geest kregen de vormeling heel tastbaar in het teken van de zalving die met een stevig, herhaald gebaar op hun voorhoofd werd aangebracht, als een onuitwisbaar teken voor het leven gegeven.

Liefde en genegenheid waren zeker ook voelbaar in de warme aanwezigheid van familie en vrienden die talrijk naar de vormselviering waren gekomen: de gezinnen van de vormelingen, hun peters en meters die met de hand op hun schouders lieten voelen dat ze achter hen staan, de ouders die met overgave het engagementsgebed baden, de grootouders en tantes en nonkels. Deze jonge mensen zullen hun steun nog veel nodig hebben, om waar te maken waar ze zich vandaag toe engageerden.

Een sterk moment was het uitspreken van de geloofsbelijdenis met hun brandende doopkaars in de hand, aangestoken aan het licht van de paaskaars.

Het werd een sterke viering, een mijlpaal in het leven van deze 28 jonge mensen.

Chantal

Foto: Foto-KaSt

Dit zijn de namen van de vormelingen van 2022:

groepje Karen (geel)
Lena Delmotte
José Miguel De Osborne Paresen
Siel De Wilde
Lola Van den Eede
Joke Van Santfoort  
Arnaud Weemaes  

groepje Désiré (rood)
Leon Daneels
Ferre Deprez
Warre Festraets Willemen
Anaïs Frissyn
Sien Nassen
Mori Verbesselt
Aerin Verbesselt
Olivia Vydt  
groepje Patricia (oranje)
Elize Bracaval
Castor Desmidt
Nathan Mariën-Bauweraerts
Timo Van Ballaer
Floor Van Ginderachter
Ellen Vanschoenbeek 
Alicia Verbeeck

groepje Gerda (blauw)
Sien Daelemans
Pauline Ducaert 
Olivia Hens
Tristan Jacobs
Miel Teughels
Lucas Thijs
Sarah Van Cauwenberghe