Doopkapel is weer doopkapel en Onze-Lieve-Vrouwen vonden een waardige plaats.

Maandag 13 juni 2022 vond in onze kerk een verhuis plaats in samenwerking met een kunstverhuisbedrijf. Het verplaatsen van de Onze-Lieve-Vrouwbeelden en doopvont werd een zwaar precisiewerk dat een vijftal uur in beslag nam.

We lijsten even op wat er precies veranderde nu de doopkapel terug doopkapel is en de grote Onze-Lieve-Vrouwbeelden samen met andere elementen een logisch en zinvol geheel vormen. Hierbij stond zingeving en versobering van de ruimte centraal.

  • De doopkapel werd terug vrij gemaakt voor een doopvont. We kozen voor de art deco doopvont van Sint-Albertus Muizen samen met een sobere doopkaars. Een plaats voor de doopschelpen komt er nog aan. Samen met de Arkboot en Teofiel vormt dit alles het eiland “groeien”.
Foto: An Volckaert

Bij uitvaarten wordt de kist of urne, die zoals altijd voor de doopkapel staat bij de begroeting, gezegend met doopwater, wat de levenscyclus rond maakt.

  • In de onmiddellijke nabijheid staat nu Onze-Lieve-Vrouw van Zon die ons toekijkt als we de kerk binnenlopen. Aan deze glimlachende madonna worden ook dopelingen opgedragen. Op vraag van Monumentenzorg is haar sokkel nu onbedekt. De sierlijke smeedijzeren kandelaars vergezellen haar zodat, op vraag van mensen uit de gemeenschap, jullie een kaarsje kunnen branden.
  • Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën heeft nu een rustige plaats gekregen in de rechterachterhoek. Op de hoeken liggen bloemen in porseleinklei gestrooid door onze stadsgenote, Els Dethier. Eind juni komen er nog stoelen met een dieprode zitting, in éénklank met haar mantel en achterliggende glasramen.

De beide Onze-Lieve-Vrouwbeelden vormen samen het eiland STILSTAAN EN DANKEN.

  • Om de rust in deze hoek te garanderen, werd het videoscherm en de onthaalbalie verplaatst naar de andere kant. De balie kreeg ook wieltjes en kan nu vlot ingezet worden bij catecheses op zondag, concerten e.d.
  • We kozen ervoor een tweede ambo te plaatsen op het planum en de kinderbijbel samen met de volwassenbijbel aan de voet van het planum een plaats te geven. De paaskaars werd ook verschoven naar de andere zijde van de linkse ambo.
Foto: An Volckaert

Ook hier laten we jullie rustig wennen aan deze nieuwe opstelling, hopende dat deze verhuis deugd mag doen aan onze gemeenschap en alle bezoekers van de kerk. Alle info vind je ook in de nieuwsbrieven.

  • Het einde van de conservatie van onze Rubens nadert. Vermoedelijk eind juni zal hij worden opgesteld in de linker kruisbeuk. De werken hiervoor starten waarschijnlijk midden juni.

Hierover berichten we jullie we jullie verder als het zover is.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.