12plus activiteit met de vormelingen

Belevingsverslag – 25 juni 2023

Terwijl hun ouders genieten van een gezellig samenzijn bij een glaasje na de dankviering trekken de vormelingen de hitte in naar de kleuterschool van de Ursulinen voor een groot spel. Samen met twee begeleiders van IJD wijdt Wouter de jongeren  in in de geheimen van het Rafa-rafa spel. Wouter -‘Jezus’, dixit pastoor Jan op de Vormselviering– is regioverantwoordelijk voor jongerenpastoraal.  

Op een originele manier, als een rolgebak dat in twee wordt gesneden, deelt Wouter de vormelingen in twee groepen.

Elke groep leert eigen groepsgewoontes aan: manieren van omgaan met elkaar die enkel de eigen groepsleden begrijpen.

Dan mag een vormeling uit de andere groep komen kijken hoe het eraan toegaat bij de anderen.

Stilaan proberen ze erachter te komen welke gewoonten de andere groep heeft.

In de nabespreking trekt Wouter de parallel met mensen van een andere cultuur die hier aankomen: zij hebben het heel moeilijk om te begrijpen hoe het leven hier verloopt en welke (ongeschreven) regels er gelden. Daardoor voelen zij zich buitenstaanders en vaak ook uitgesloten.

Wouter laat onze jongeren met dit spel proeven van Sela, de plus-werking die in het najaar wordt gelanceerd, voor jongeren vanaf 12 jaar, die samen met leeftijdsgenoten aan de slag willen met geloof. De startdag gaat door in Mechelen in de Kruidtuin op 16 september.

Terwijl het spel bezig is, maken ouders en catechisten een heerlijk broodjesbuffet klaar.

Ook  de ouders met broers en zussen komen gezellig mee-eten. We sluiten het catechesejaar af met het lied dat we inmiddels allemaal heel goed kunnen zingen: Ik geloof ik vertrouw en waag de sprong om te geloven.

Zo zwaaien we onze vormelingen uit en zeggen : tot ziens!

Tekst: Chantal Van Huffel

Foto’s: Tine Schoeters

1 reactie

  1. We hebben een mooie dag meegemaakt met vormelingen die zich inzetten en die zo de dag mooi vorm gaven. Ook een dikke proficiat aan diegenen die de zaak organiseerden en die mee hun schouder onder dit gebeuren zetten.

Reacties zijn gesloten.