Getuigenis van Bruno Vermeiren in de dankviering van 25 juni 2023

Foto: Johan Lenaerts

In december 2020 kwam ik van het platteland in Klein-Brabant naar Mechelen wonen. Persoonlijke omstandigheden hadden daartoe geleid. Het was nog volle coronaperiode en veel was er niet te beleven. Nochtans voelde ik me hier erg snel thuis. Omdat ik in Klein-Brabant actief was, en nog ben, in de pastoraal, zocht ik al snel ook hier naar een gemeenschap om mee te kunnen vieren.

De eerste keer dat ik hier in deze kerk binnen kwam, voor de eucharistie, was anders dan in vele andere kerken. Ik werd welkom geheten, ik werd niet aangestaard zoals “wat komt die vreemde hier doen?”. Mensen spraken me aan, niet uit nieuwsgierigheid maar uit interesse. Ik vond hier een gemeenschap die nog écht samen viert, met vrijwilligers die zich inzetten om de viering zo goed mogelijk te maken, met een geweldig koor die de viering optilt, met goeie voorgangers, die niet zomaar hun mis komen lezen, maar meer zijn, meer doen. Hier kon ik met mijn geloof terecht.

Hier kon ik met mijn geloof terecht.

Bruno

Ik werk nogal nauw samen ook met IJD, de interdiocesane jeugddienst. Op een avond, je mag het weer toeval noemen, had de jeugdpastor, tijdens een vergadering van de vormselcatechese, hulp nodig en dus belde hij naar mij. Ik maakte kennis met een enthousiaste, begeesterde groep mensen die bovendien nog een project voor het vormsel hebben, waar ik mij wel kon en kan in vinden (wie mij kent weet dat ik niet de grootste fan ben van het vormsel-sacrament). Voor ik het goed doorhad was ik zelf vormselcatechist en nu, na één werkjaar, kan ik zeggen dat ik daar echt deugd aan beleefd heb. Het enthousiasme van de jongeren, de medewerking van ouders, de oprechte interesse, het was iets fris, waar ik al een tijd naar gezocht had. Niet alles verliep natuurlijk perfect: eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat er ook zaken verkeerd liepen, vooral door mijn eigen nonchalance. Daar moet ik toch eens iets aan doen. Maar, enkele weken geleden nu al, tijdens de vormselviering wist ik het: Hier heb ik deugd aan beleefd, hier wil ik verder aan mee werken. Omdat het de moeite waard is.