Op zoek naar vrede!

Op 16 december kwam het vredeslicht naar Mechelen.

Het is de tweede maal dat we met de vormelingen van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle deelnemen aan de Vredeslichttocht. Nagenoeg alle vormelingen tekenden present, met ouders, grootouders, broers en zussen. Ze hadden het  vredeslichtje mee dat ze na afloop van de viering naamopgave hadden gekocht. Allemaal droegen ze een fluohesje en velen hadden een kerstmuts op als teken van herkenning in de grote groep stappers. Want ook vormelingen van andere Mechelse geloofsgemeenschappen dikten de groep aan.

Lees hier het ervaringsverslag van Sophia, mama van vormeling Julie

*          *           *

Het vredeslicht vertrok vanuit de geboortegrot Bethlehem, het werd veilig over de Israëlisch-Syrische grens doorgegeven en kwam aan in Oostenrijk in november 2023. Het vredeslicht is op 16 december in Mechelen gearriveerd.

De vormelingen mochten samen met hun ouders aanwezig zijn bij dit warm gebeuren.

We ontmoetten elkaar op het binnenplein van het Milsenhof, waar onze vormelingen aanwezig mochten zijn bij het overhandigen van het vredeslicht aan de bewoners van het Milsenhof.

De leerlingen van de Ursulinen Mechelen hadden voor alle bewoners een lichtje voorzien en al die lichtjes werden aangestoken met de vlam van het vredeslicht.

Het kleine vlammetje is hartverwarmend en via dit vlammetje willen we onze vrede aan elkaar doorgeven en het is een mooi teken van samenhorigheid ongeacht je afkomst en je geloofsovertuiging.

Na het zingen van het lied “bouwen aan vrede” begonnen we aan onze vredeswandeling.

Het vredeslichtje, symbool van vrede en verbondenheid, straalde helder tijdens deze bijzondere gelegenheid waarbij onze kinderen op weg zijn naar hun vormsel. Er was ook echt een gevoel van verbondenheid, verbondenheid in het verspreiden van de boodschap die de wereld nu meer dan nodig heeft: vrede voor iedereen.

Het eindpunt van onze wandeling was de Colomakerk.

Hier genoten we van samen liederen zingen, samen luisteren naar een getuigenis over het vrijwilligerswerk in het Koraalhuis en werd het Vredeslicht door gegeven aan elkaar. Het koraalhuis is een huis waar iedereen welkom is, waar wordt geluisterd, waar er respect is, kortom: waar iedereen licht en warmte vindt.

Als afsluiter hebben we nog fijn nagepraat bij een glaasje glühwein, chocomelk en een heerlijk stuk cake. Ieder kon een vrije bijdrage schenken.

De opbrengst gaat naar het Koraalhuis en zal dus voor extra warmte zorgen voor alle mensen die hun toevlucht zoeken daar.

Bedankt voor deze mooie ervaring.

 Sophia, mama van Julie

*          *           *


Op zondag 17 december brachten enkele vormelingen het vredelicht binnen in onze kerk. Ze zetten hun kaarsje vooraan en gaven daarmee een teken van hoop op een wereld van vrede voor alle mensen op aarde.

Na afloop van de viering kon iedereen een vredeslichtje kopen. De opbrengst gaat integraal naar het Koraalhuis.