Bron van dank

Op 23 juni sloten we naar trouwe gewoonte het werkjaar af met een dankviering. Tijdens de viering werd er teruggeblikt op belangrijke gebeurtenissen van het voorbije jaar; momenten waarbij nieuw engagement en eensgezind samenwerken centraal stonden. Er werden ook enkele bijzondere leden van onze kerkgemeenschap in de bloemetjes gezet: Lisette die er steeds voor zorgt dat onze kerk er piekfijn en verzorgd uitziet, Hugo die onder andere als voorzitter van de kerkfabriek en kerkverantwoordelijke een belangrijke rol speelde en ook Wannes, die tot eind vorig jaar de vieringen van prachtige orgelmuziek voorzag, werd niet vergeten.

Na de viering was er even tijd voor een praatje bij een drankje en daarna brak er een heel speciaal moment aan voor de kinderen die dit jaar hun eerste communie of hun vormsel vierden. Zij werden samen met hun gezin verwelkomd in de basisschool Ursulinen voor een afsluitend moment van dit wel heel bijzonder jaar voor hen. Tijdens dit terugkommoment gingen de kinderen van de eerste communie op de speelplaats van de Ursulinen op wereldreis met Jezus. Ze speelden een bordspel waarbij ze opdrachtjes moesten uitvoeren en vulden hun rugzakjes met kaartjes die ze als beloning kregen.

De gevormden en hun ouders en broers en zussen werden op een ander deel van de speelplaats in vier groepen verdeeld die elk één zijde van een vierkant representeerden tijdens het spel “over de streep gaan”. Aan elke zijde stonden kinderen en ouders naast elkaar op een lijn met hun gezicht naar het midden van het vierkant. Telkens werd er een stelling gezegd met als opdracht twee stappen voorwaarts te zetten wanneer deze op jou van toepassing is. Het begon heel gemoedelijk, maar geleidelijk aan werden de stellingen persoonlijker en werd iedereen ertoe aangezet na te denken of je bijvoorbeeld al eens gepest bent geweest en of je een geheim kan bewaren. Ook ons geloof kwam aan bod en iedereen werd uitgedaagd in zichzelf op zoek te gaan naar wie we eigenlijk zijn en hoe we met anderen omgaan.

Deze inspirerende activiteit bleek vuur voor verdere gesprekken, want ook tijdens de heerlijke picknick die nadien werd aangeboden werd er nog in verschillende groepjes verder gekeuveld.

Van de start van de dankviering in de kerk tot het laatste ijsje als afsluiter van deze goedgevulde (voor)middag werden we uitgenodigd in ons hart te kijken, dit hart op te dragen aan de mensen rondom ons en samen te genieten en dankbaar te zijn voor al het goeds wat op onze weg komt. Een heel groot dankjewel aan de voltallige catecheseploeg is dan ook zeker op zijn plaats! Zij zorgden ook nu weer voor een intens geloofsjaar en legden nieuwe paden waarop de communiekantjes en gevormden verder op weg kunnen gaan met Jezus en hun geloof. DANK!

Tekst: Mieke Horckmans

Foto banner: Chantal Van Huffel

Foto’s viering: Johan Lenaerts

Foto’s slotmoment: Ann