Viering van het nieuwe jaar in onze gemeenschap

Zondag 15 januari 2023, een nieuw jaar, een moment om even stil te staan, vooruit te kijken en samen het nieuwe jaar in te trekken, geïnspireerd door de Goede Geest.  Tijdens de viering was er babysit voor de allerkleinsten.  Onze kinderen en jongeren werden onthaald door de Arkcatechisten voor hun eigen nevendienst.  De kerk was mooi gevuld.  En het koor zorgde voor de muzikale omlijsting. 

Heel passend werd bij deze viering gekozen voor de teksten rond het Doopsel van Jezus, de feestdag die we enkele dagen eerder vierden.  In de eerste lezing kondigt Jesaja de Messias aan als een licht voor alle volken.  Hij beschrijft daarbij de manier waarop Jezus in het leven zal staan.  Het evangelie verhaalt over Jezus’ doop in de Jordaan die een keerpunt was in zijn leven.  Jezus ontdekte wie Hij was en wat Hij te doen had.  Hij werd zich bewust van zijn eigen roeping en zending.

Foto: Johan Lenaerts

Deze vragen stellen wij onszelf ook wel eens.  Wie ben ik eigenlijk?  Wat is de zin van mijn leven?  Wat ben ik eigenlijk aan het doen?  Waar ga ik, waar gaan wij naartoe?  Wat is mijn bestemming, mijn opdracht?  Wat kan ik betekenen in een geloofsgemeenschap als de onze?

Foto: Johan Lenaerts

In de homilie vertelde Myriam kort wat er naar voor was gekomen tijdens de vrijwilligersavond in augustus 2022, toen we werden uitgedaagd om mekaar te vertellen waar en wanneer we in onze gemeenschap (het) vuur hebben gevoeld en hoe we dit brandend willen houden.  Ze belichtte ook enkele elementen om in 2023 verder invulling te kunnen geven aan ons samen zoekend op weg gaan.  De tekst van deze inspirerende homilie kan je hier terug vinden.

Foto: Johan Lenaerts

Aan het einde van de viering werden nog Frans Verheyden en Frans Teughels heel uitdrukkelijk bedankt.  Beiden zijn ze reeds meer dan 65 jaar lid van het koor en trouw aanwezig in de zondagsviering.  Maar ook buiten het koor waren en zijn ze belangrijk voor onze gemeenschap.  In het parochieblad van deze week kon je een interview tussen beide Fransen lezen, waaruit bleek dat ook hun echtgenoten een aanzienlijke rol gespeeld hebben tijdens al die jaren!  Proficiat Frans en Frans!

Na de viering was iedereen hartelijk welkom op de nieuwjaarsreceptie.  Er werd nog lang gezellig nagepraat bij een drankje terwijl onze beiaardier Dina zorgde voor feestelijke klanken vanuit de klokkentoren.

Foto: Johan Lenaerts

Een deugddoende nieuwjaarsviering waaruit blijkt dat we samen verder leven willen geven aan onze gemeenschap en samen verder zoekend op weg willen blijven gaan.