Lichtmisviering 2023

Laat ons beginnen met de woordelijke betekenis van licht: Licht is dat gedeelte van straling dat voor de mensen zichtbaar is.

Wees maar zeker dat de straling, het Licht bij alle mensen op zondag 5 februari zichtbaar was.

Kinderen groot en klein brachten het Licht binnen in de viering, de vlammetjes dansten in hun potjes terwijl er twee kringen van licht gevormd werden. Nadien spreidde deze gloed zich verder uit in de hele kerk, als de kinderen met hun kaarsje richting hun familie wandelen, de woordelijke betekenis werd uitgevoerd.

En wat met de Christelijke betekenis van Licht: hoop, geluk, zegen en vrede. Konden we ook deze terug vinden in een warme Lichtmisviering?

Als je luisterde naar de eerste lezing over het sterretje dat naar licht verlangde, werd dan hoop niet naar voor geschoven, hoop op meer licht in een donkere sterrenhemel.

Of als je luisterde naar het evangelie, waarin Simeon naar Jezus kijkt als een kostbare schat, een zegen.

Foto: Johan Lenaerts

Ook pastoor Jan sprak in zijn homilie over deze zegen, deze kostbare schat, want is dat niet wat elk kind is voor zijn ouders: iemand die ze willen zien uitgroeien tot een gelukkig kind, een kind dat al zijn dromen kan waar maken. En wat bleek dat dit ook echt klopte als hij vroeg wat ze later zouden willen worden: een voetballer, een dokter, een ballerina er was er zelfs eentje bij die papa en mama wou worden. Hoop dus in al zijn glorie!

Doop van 4 (bijna) 7-jarigen.

Even later werden er 7-jarigen gedoopt door pastoor Jan, 4 kinderen die werden opgenomen door het doopritueel in de gemeenschap. Hun familie die het als een geluk ziet om deel te mogen uit maken van dit grotere geheel.

Vincent, Maxime, Eric en Olivia straalden zelf ook licht en geluk uit, zo sterk dat de andere kinderen mee konden getuigen zijn van dit vredige en vrolijke moment. Ook als ze één voor één hun doopkaars aan de Paaskaars mochten aansteken, kwam de warmte van het Licht opnieuw onze gemeenschap binnen.

Na de viering kregen de kinderen een aandenken aan deze stralende, gelukkige, hoopvolle, vredige en heilzame ochtend: een zakje vol met sterretjes om op hun beurt ook weer verder te stralen.

Lichtmisviering in het Milsenhof

En in het Milsenhof hebben onze vrijwilligers op 2 februari ook een viering van Lichtmis voor de bewoners daar gebracht.

Tekst: Fabienne Ranquin