Op GEEST-ige ontdekking – Catechese op zondag met de vormelingen

Over twee maanden worden 25 kinderen gevormd. Zij krijgen het zegel van de Heilige Geest mee voor het leven. Maar wie is die Heilige Geest? In deze catechese op zondag richten we de schijnwerper op deze onbekende figuur.

Groepsfoto van de vormelingen bij de viering van hun naamopgave

Foto: Johan Lenaerts

In een powerpointpresentatie lichtte Chantal toe dat die Heilige Geest misschien toch zo geen onbekende is. De vormelingen wisten het : in het kruisteken spreken we zijn naam altijd uit, zonder er verder bij stil te staan.  De Vader en de Zoon, die kunnen we nog een beetje vatten, maar de Geest? In de bijbel wordt over de Geest in beeldtaal gesproken: als wind, adem, vuur of als een duif.

De Geest stuwt ons in de goede richting in het leven. Hij vuurt ons aan om mensen naar Gods hart te worden. Als wij leven, open voor Gods goede Geest, dan dragen wij goede vruchten. Nog zo’n bijbels beeld : de vruchten van de Geest.

In de drie kleine catechesegroepjes gingen we in gesprek over de negen vruchten van de Geest. Wat betekenen ze? Herkennen we ze in ons leven?

Vriendelijkheid bijvoorbeeld. ‘Lars, kan jij een voorbeeld geven van mensen die je vriendelijk noemt?’ Na even nadenken zegt Lars: ’Mijn ouders’, en met een brede glimlach keert hij zich naar zijn mama die er zowaar van gaat blozen.

En vreugde? Dat is niet helemaal hetzelfde als blij zijn. “Blij ben je als je iets krijgt”, weet Arwen. “Vreugde voel je als je iets voor een ander hebt gedaan”, vult Maxence aan.

Dan gaan ouders en kinderen een origami duif vouwen. De catechist vraagt aan de ouders en aan hun kind om elk een vrucht te kiezen waar ze goed in zijn en een andere waar ze nog wat aan kunnen werken. Die schrijven ze op de vleugels van de duif. Er volgt een gesprekje samen over die vruchten. Blijkt dat geduld eentje is die vaak gekozen wordt. Heel herkenbaar!

We sluiten het uurtje af met een gebed tot de Geest om hulp te vragen om goede vruchten te dragen. En tot slot zingen we samen het lied dat we ook op het Vormsel zullen zingen wanneer de kinderen door de zalving de Geest zullen ontvangen: “Jésus toi qui as promis d’envoyer l’Esprit ….pour porter au monde ton feu”.

Een deugddoend catechesemoment voor iedereen!

Chantal

De groepsfoto werd gemaakt door Johan Lenaerts, de andere foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Jeroen Heremans.

Een mama stuurde een getuigenis van deze naamopgave. Je kan haar verhaal hier lezen…