Poulard, jonge scheutist Haïtiaan in Mechelen, op kinderkampweekend met Jamaswapi!

Zijn eerste ervaring in Vlaanderen met jongeren.

Secularisatie helpt om creatiever te zijn en de context van vandaag au sérieux te nemen. Het geeft jullie en dus ook mij de gelegenheid om kerk te zijn die gastvrij en verdraagzaam is. Dus een kerk die meer naar buiten wil gaan.

Poulard

EEN WEEKEND MET DE JEUGDGROEP JAMASWAPI:

EEN LEERZAME ERVARING DIE IEDEREEN ZOU MOETEN MEEMAKEN!

Er wordt altijd gezegd dat een missionaris een avontuurlijke persoon is. Zijn avontuurlijke aanleg gaat niet alleen over risico nemen, maar ook over zijn vermogen om samen met anderen nieuw initiatief te nemen en zo de wereld buiten zijn comfortabele omgeving te leren ontdekken en te bekijken. Dat wil zeggen dat een avontuurlijke christen (leek, priester, diaken) vandaag iemand is die moedig genoeg is om de kerk naar de wereld van de jongeren te brengen en de wereld van de jongeren naar de kerk. Met andere woorden: een avontuurlijke christen, diaken, priester is iemand die een verbinding kan maken tussen de kerk en de hedendaagse wereld. Dat geloof ik!

Tijdens het weekend 14 tot 16 april 2023 ben ik samen met de jeugdgroep van Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle, JAMASWAPI, op een kinderkampweekend gegaan. Het was mijn eerste ervaring in Vlaanderen met jongeren. Het was ook een tijd om te leren en te ontdekken. We waren met 53 deelnemers en met 9 begeleiders voor 4 groepen. Ik ben een van de drie begeleiders van de eerste groep in de  leeftijdscategorie van 6 tot 10 jaar. We zorgden op een zorgvuldige manier, voor elkaar.  Hoewel we in een wereld van individualiteit leven, is er toch geen plaats voor individualiteit in deze jeugdgroep. We delen alles (het eten, het drankje, …) in een gemeenschappelijke en complexloze sfeer, geen minder–  en geen meerderwaardigheidscomplex. We geven voorrang aan het welzijn van anderen. Want we zijn blij wanneer we anderen blij maken! We bewijzen dat we echt een familie zijn.

Het weekend was niet alleen ontspannend voor de ouders, maar ook voor de kinderen. Het enthousiasme van de ouders en de kinderen om op kamp te gaan en te laten gaan, was opmerkelijk. Langs de ouderskant was het een gelegenheid om hun kinderen, samen met andere kinderen, met een ander gezicht te laten samen zijn, te leren spelen en te wonen zodat ze de wereld buiten hun “familedoos” kunnen zien. Langs de kant van de kinderen was het een unieke kans om in de natuur met anderen te zijn. Beide zijn overtuigd dat samenzijn met anderen gunstig is om jezelf te vinden, jezelf te ontdekken, jezelf te leren zijn, jezelf te leren appreciëren en jezelf te ontwikkelen. Want in JAMASWAPI is er een cultuur van verdraagzaamheid en wederzijds respect. Die twee waarden zijn wat de wereld van vandaag en die van de toekomst nodig hebben, en ook wat de kerk verkondigt, zodat we een wereld van broeders en zusters, met dezelfde waardigheid, kunnen bouwen. Naar mijn mening heeft  een jeugdbeweging onze wereld een heleboel dingen te leren. Iemand die er lid van is, is iemand die bereid is om zijn omgeving te veranderen.  

Ik kijk uit naar het zomerkamp dat langer en nog boeiender zal zijn dan het paaskampweekend. Dit was een voorbereiding. Ik heb al de smaak geproefd. En die is heel lekker!!

JAMASWAPI is een ander woord voor: familie en vriendschap!

Ik geef jullie een nieuwe regel: Houd van elkaar. Jullie moeten net zo van elkaar  houden als ik van jullie gehouden heb. Dan zal iedereen kunnen zien dat jullie mijn leerlingen zijn. Johannes 13,34