Huldeconcert Jules Van Nuffel met Vokalis en drie koren

Vier koren uit Mechelen en Leuven herdenken Jules Van Nuffel met concerten in Leuven en Mechelen en brengen hulde aan de Mechelse componist die… 140 jaar geleden werd geboren.

Dat Vokalis aan deze Van Nuffelconcerten zou meewerken, ligt voor de hand. Het O.-L.-Vrouwkoor heeft van bij de start in 1955 de composities van Jules Van Nuffel, toen nog eerbiedig ‘Monseigneur’ genoemd, op de programmatie gezet. Bob Peeraer, Fil Denteneer en Urbain Van Asch lieten de koorwerken van Van Nuffel niet links liggen, integendeel. In 1978 werd op initiatief van Bob, Urbain en Alois Jans een ‘Van Nuffel-comité’ opgericht waar samen met de Mechelse Liedertafel en het koor, een programma in elkaar werd gestoken met niet alleen een concert, maar ook een tentoonstelling in de kerk en een lezing door het Verbond van Vlaamse Academici. Dat jaar was het 25 jaar geleden dat Jules Van Nuffel overleed. Het concert in onze kerk was een overdonderend succes en de promotie om een LP uit te geven met koorwerken van de componist was dat ook. Vijf jaar later nam het Festival van Vlaanderen het initiatief om Van Nuffel te herdenken. De Sint-Romboutskathedraal was op vrijdag 30 september1983 te klein om meer dan duizend toeschouwers een plaats te geven. Het O.-L.-Vrouwkoor, de Mechelse Liedertafel, Audite Nova, het koperensemble Theo Mertens en organist Laurent Van den Bergh waren de uitvoerders.

Voor de editie 2023 tekenen naast Vokalis, voorbereid door Jeroen Keymeulen, het Mechels Kathedraalkoor, voorbereid door Johan Van Bouwelen, het Leuvens Alumnikoor, voorbereid door Koen Vits en A Chantar uit Leuven, voorbereid door Tim Juwet en organist Peter Pieters, present.

De vier koren repeteerden in onze kerk. Veel volk dus op een zondagnamiddag.

©Dirk Letens  

Koen Vits en Johan Van Bouwelen, beiden dirigent en Van Nuffel-expert, hebben een programma samengesteld dat alle gedaanten van Van Nuffel belicht.

Op donderdag 1 juni, 20:30 u. wordt het concert uitgevoerd in de Kapel van het Heilig Hartinstituut te Heverlee en zaterdag 3 juni te 15:30 u. in de Sint Romboutskathedraal te Mechelen.

Kaarten 18 euro, 15 euro voor -18j, via www.kathedraalmechelen.be.

Frans