“The Veil of Irpin” – Nikita Kadan, 2023


Voor onbepaalde tijd kan in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle The Veil of Irpin (de sluier van Irpin) bekeken worden waarvoor de Oekraïense kunstenaar Nikita Kadan [°1982, Kyiv] oorlogsschroot van het huidige conflict in zijn land een bijzondere toepassing gaf. 

De sluier refereert naar Veronica die tijdens de kruisweg het gelaat van Jezus opdroogt en tot haar verbazing merkt dat de afdruk van Zijn gelaat op het doek achterblijft. 
De gehavende metalen plaat staat symbool voor Jezus’ lijden en is tegelijk getuige van het oorlogsleed.

Foto: Bert De Leenheer

Nikita Kadan is geboren in 1982 in Kyiv. Zijn artistieke werk is nauw verbonden met historische en politieke ontwikkelingen en varieert van tekeningen, schilderijen en fotografie tot sculpturen, soundscapes en installaties. Hij vertegenwoordigde Oekraïne op de Biënnale van Venetië in 2015 en werken van hem zijn aangekocht door musea waaronder Tate Modern in Londen, de Pinakothek der Moderne in München, het M HKA (Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen), het mumok (Museum voor Moderne Kunst Wenen), het Nationale Kunstmuseum in Kyiv, het Militair Historisch Museum (Dresden) en het Centre Georges-Pompidou in Parijs. In 2022 ontving Kadan de Shevchenko National Prize, de hoogste staatsprijs van Oekraïne voor culturele werken.

Tekst: Bert De Leenheer en Dirk Vanhecke

1 reactie

Reacties zijn gesloten.