Lichtmis 2024

Het donkerste van de winter is voorbij, de lente begint heel zachtjesaan weer op gang te komen…  we zijn veertig dagen na de geboorte van Jezus, de dag van het ‘Feest van de Opdracht van de Heer’, Lichtmis dus.

Alle kinderen van onze gemeenschap waren uitgenodigd om samen met hun gezin naar onze Lichtmisviering te komen en ze waren met velen… en waren heel enthousiast:  baby’s die het voorbije jaar gedoopt waren, eerste communicantjes, vormelingen, kinderen van de nevendienst… ze stonden allemaal vooraan rond het planum met hun kaarsje voor de kinderzegening.  De lezing van het Licht over Marja met de lampion, het evangelie van Simeon die zijn hele leven had gewacht om baby Jezus in zijn handen te mogen houden, de homilie van pastoor Jan, het gezongen Onze Vader met een enorm grote kring van kinderen en grote mensen, de vredeswens die stevig schuddend aan mekaar werd doorgegeven… alles sprak van de hoop waarover ook in de vorige zondagsvieringen al vaak was gesproken.

Tijdens de Lichtmisviering werden vier kinderen gedoopt die binnenkort hun eerste communie zullen doen:  Antonio Manuel, Sienna, Katrien en Laïla.  Alle andere kinderen konden van heel dichtbij -op hun kussen rond het planum- dat belangrijke moment van hun opname in de kerkgemeenschap meevolgen. 

De viering werd afgesloten met het mooie liedje ‘God kent jou’, gezongen -op de trappen voor het planum- door alle kinderen, groot en klein (ondersteund door het koor en organist Wieland).  En er was natuurlijk een stevig applaus voor de pasgedoopten! 

Nóg een verrassing bij het naar huis gaan:  alle kinderen kregen een superlief geluksengeltje mee naar huis!  En ook de doopouders vertrokken niet met lege handen:  ze kregen de doopschelp mee waarmee hun kindje vorig jaar was gedoopt en die tot nu in de doopkapel had gehangen.  De vier kinderen die tijdens de Lichtmisviering waren gedoopt, namen fier hun doopschelp en hun doopkaars mee.

Een fijne, gedragen viering… die alleen maar mogelijk was door samenwerking van zoveel mensen: pastoor Jan, catechisten, een hele hoop medewerkers, maar toch vooral dankzij de vele kinderen zelf en hun gezin! 

De foto’s zijn van Johan Lenaerts.