Onze Lieve Vrouw Over de Dijle

Op deze Goede Vrijdag deelt Jeroen Keymeulen, dirigent van Vokalis/Onze-Lieve-Vrouwkoor ons deze muziek:

Tenebrae Facta Sunt , uit “Quatre motets pour un temps de pénitence” van Francis Poulenc;

en iets klassieker is het Crucifixus van Antonio Lotti, een absoluut meesterwerk!

In stille verbonenheid !

 

In deze Coronatijd zijn we verbonden met de Mechelse parochies om samen de Goede Week te beleven, die we verder zetten met de viering van Witte Donderdag op 9 april 2020, zoals steeds uit de kerk van de Jezuïeten, die we hier kunnen volgen.

Voorganger is pater Leo Deweerdt sj. We danken alle mensen die mee gewerkt hebben vooraf en tijdens de opname om deze viering mogelijk te maken.

In deze Coronatijd zijn we verbonden met de Mechelse parochies om samen de Goede Week te beleven die we inzetten met de viering van Palmzondag op 5 april 2020, zoals steeds uit de kerk van de Jezuieten, die we hier kunnen volgen.

Voorganger is pater Frans Mistiaen sj. De lectoren zijn Martine De Raedemaecker, Fernand Verreth en Chris Velghe. Luc De Munter is cantor en Rommy Casteels organist. De opname is in handen van Philip Debruyne sj., Geert De Deken, Frans Verheyden en Werner Jacquet.

 

Deze week speelt Wannes Vanderhoeven vanuit zijn huisstudio een kleine improvisatie op een gregoriaans thema, én van de mooiste liederen uit het gregoriaans is het "Pueri Hebraeorum" voor Palmzondag: 

DSC 0479De vieringen van Goede Week en Pasen in onze kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle:

Witte Donderdag: 18 april om 19.30 u.
Witte Donderdag is een avond van gedenken. Tweeduizend jaar geleden hielden Jezus en zijn leerlingen samen maaltijd. Ze vierden Pesach, het joodse paasfeest, feest van de bevrijding uit de slavernij van Egypte. Op die avond brak Jezus het brood en deelde brood en wijn met zijn leerlingen. Ook wij komen die avond rond de tafel samen, mét de geloofsgemeenschappen van de Onze-Lieve-Vrouweparochie, en vertellen elkaar waarom die avond zo anders is dan alle andere avonden.

Goede Vrijdag: 19 april om 19.30 u. (om 15.00 u. Kruisweg in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk).
Wij komen samen in stilte en bezinning - met woord en lied – om hulde te brengen aan Iemand die vervolgd, verraden, veroordeeld en gefolterd werd omdat Hij voorrang gaf aan de mens boven de sabbat: Jezus van Nazareth.
Wij willen samen zijn om nooit te vergeten dat de Gekruisigde in ons midden is. Wij waken en bidden bij de kruisen van mensen vandaag.
Wie naar de viering komt vragen wij bloemen mee te brengen voor de Kruishulde.

Paaswake: zaterdag 20 april om 20.30 u.
Deze avond komen we samen met onze geloofsgemeenschappen van de Lieve-Vrouweparochie bij vuur, licht en water. Vuur, dat ons verwarmt en mensen samen smeedt. Licht, dat ons begeleidt in de nacht. Water, bron van leven.
We lezen de verhalen van schepping en bevrijding en willen vanuit het donker op weg gaan naar het licht, het licht van een belofte van nabijheid: ‘Ik zal er zijn’.

Pasen: zondag 21 april om 10.00 u. (met nevendienst voor de kinderen).
We vieren Pasen, het feest van opstanding en leven! Liefde, sterker dan de dood. Licht, krachtiger dan de duisternis. Alleluja! Christus leeft!

Palmzondag: 25 maart om 10.00 u.
DSC 9143De zondag voor Pasen roept de laatste week van Jezus’ leven op.
We vieren op palmzondag de intocht van Jezus in Jeruzalem. 
We brengen groene palmtakken mee als teken van hulde en vreugde.
Maar Jezus is geen koning van de macht, geen koning om te heersen.
We willen ons in deze viering bezinnen rond 3 fragmenten uit het lijdensverhaal van Jezus.  Hoe hij omgaat met het lijden, hoe hij zich gedragen weet door God en hoe hij deelt in de solidariteit van het lijden.
We willen ons hiervoor open stellen.
Wie palm (buxus) wil delen, mag die meebrengen voor de viering van Palmzondag.

 

Witte Donderdag: 29 maart om 19.30 u.
DSC 9164Witte Donderdag is in de eerste plaats een avond van herinneren.
Tweeduizend jaar geleden kwamen in Jeruzalem een kleine groep mensen samen, Jezus en zijn leerlingen. Ze gingen  Pesach, het joodse paasfeest vieren, het feest van de bevrijding uit de slavernij van Egypte. Op die avond brak Jezus het brood en deelde brood en wijn met zijn leerlingen.
Brood en wijn: krachtige symbolen tot op vandaag!
Ook wij komen die avond rond de tafel samen om te herinneren waarom die avond zo heel anders is dan alle andere avonden.